Najveća počast Bundesvera za Angelu Merkel, naručila hit iz ere DDR-a

Ceremonija pod nazivom “Veliko povečerje” (Großer Zapfenstreich) koja potiče još iz 16. veka najveća je počast nemačkih oružanih snaga rezervisane za savezne predsednike, kancelare i ministre odbrane.

U svom oproštajnom govoru odlazeća nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je na odbranu demokratije od mržnje, nasilja i dezinformacija.

“Svuda gde se poriču naučna saznanja, šire se teorije zavere i agitacija”, rekla je Merkelova na svečanosti u njenu čast.

“Gde god se mržnja i nasilje vide kao legitimno sredstvo za ostvarivanje sopstvenih interesa, naša tolerancija kao demokrata mora naći svoju granicu”, poručila je Merkelova.

Kao i svim njenim prethodnicima, Merkelovoj je bilo dozvoljeno da izabere tri muzička dela koje je izveo orkestar Bundesvera.

Pored crkvene pesme “Tebe, Bože, hvalimo” (Großer Gott, wir loben dich) i numere Hildegard Knef “Nek‘ za mene padaju kiše crvenih ruža” (Für mich soll’s rote Rosen regnen), kancelarka je izabrala i jedan stari hit iz DDR-a koji peva Nina Hagen, “Zaboravio si film u boji” (Du hast den Farbfilm vergessen).

Hagenova je po odlasku u Zapadnu Nemačku postala pank-ikona.

Svečanosti je zbog pandemije prisustvovalo znatno manje gostiju nego što je uobičajeno. Među gostima su bili savezni predsednik Frank-Valter Štajnmajer i budući kandidat za saveznog kancelara Olaf Šolc iz nemačke Socijaldemokratske partije (SPD).

U svom govoru pre same ceremonije, Merkelova je Šolcu i njegovoj vladi poželela “sve najbolje”.

 
Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Poslanici usvojili Zaključke u vezi sa Izveštajem Evropske komisije o Srbiji

Read Next

Torino ispustio prednost protiv Empolija, osam golova na meču Lacio – Udineze