NAJLEPŠI DVORCI PORODICE DUNĐERSKI: Sve je blještalo od luksuza, dok ih tragedija nije zavila u crno! (FOTO, VIDEO)

Dvorci, balovi, prijemi,elegantne ženske haljine i gospoda u odelima, valceri, ergele, kuglane… Devetnaesti vek u Vojvodini izgledao je baš tako, najviše zahvaljujući porodici Dunđerski.

Danas je (koliko-toliko) očuvano nekoliko njihovih dvoraca, koje vam s radošću predstavljamo. Vodimo vas u šetnju po gospodskoj Vojvodini, da zajedno uživamo u pričama i legendama o vremenu slavnom u kom su se nesrećno voleli jedna Lenka i jedan Laza.

Kaštel u Kulpinu

Jedan od najpoznatijih dvoraca je svakako Kaštel u Kulpinu, kod Bačkog Petrovca. Ovaj kompleks sagradili su Stratomirovići1826. godine, da bi ga potom prodali jednoj mađarskoj porodici. U ruke Lazara Dunđerskog Kaštel prelazi 1889. godine. Porodica ovog veleposednika nikada nije živela u Kaštelu, on im je služio kao vikendica, za druženje, zabave i balove. Upravljali su ovim imanjem sve do nacionalizacije posle Drugog svetskog rata. Kasnije je Kaštel ustupljen poljoprivrednoj zadruzite je 1991. nikao poljoprivredni muzej. U okviru glavnog, velikog dvorca, i danas se nalazi stalna postavka koja hronološki prati razvoj nameštaja od kraja 18. do početka 20. veka. Posetioci kulpinskog Kaštela mogu uživo da osete energiju koju su stvarali Lenka Dunđerski i Laza Kostić jer je baš u ovom dvorcu smešten njen klavir, donet iz Beča, ali i pisaći sto koji je pripadao slavnom pesniku. S obzirom na to da se Lazarev sin Đorđe Dunđerskioženio rođakom vladarske porodice, česti gosti kulpinskog Kaštela bili su i kraljica Marija Karađorđević sa sinovima (prinčevima Petrom, Andrejem i Tomislavom), ali i mnoge ličnosti iz političkog i javnog života, poput predstavnika vlade Petra Živkovića i Milana Stojadinovića.

[embedded content]

Fantast i kupanje u mleku

U blizini Bečejanalazi se i slavni dvorac Fantast. Njega je sazidao Bogdan Dunđerski, Lazarev brat, 1925. godine. Bogdan je bio strastveni ljubitelj konja, te je tako i danas poznata Fantastova ergela. Naime, reč je o jedinom živom dvorcu u kojem se odvija proces reprodukcije, a moguće je i jahati i voziti se fijakerom. Najpoznatiji konj Bogdana Dunđerskog zvao se baš Fantast (po njemu je dvorac dobio ime) i osvojio je brojne titule. Sahranjen je na imanju a njegova lobanja i butna kost izložene su u vitrini dvorca. Najveća ljubav Bogdana Dunđerskog, Mara Dinjaški, po legendama koje se pričaju, kupala se u mleku u bazenu ovog dvorca.

[embedded content]

Damaskin i Olgini balovi

Damaskin, dvorac u Hajdučici, izgrađen je 1911. godine. Lazar Dunđerski želeo je da u parkovskom okruženju sazida prizeman dvorac i da ga pokloni u miraz ćerki Olgi. U raskošnim prostorijama u kojima je živela Olga Dunđerski, udata Jovanović, danas se nalaze kancelarije poljoprivrednog preduzeća. I ovaj dvorac ima bazen, a poseban je i po tome što ima i dve ledare– tadašnje frižidere u kojima su se čuvali vino, hrana i led. Najstariji meštani Hajdučice i danas pričaju o glamuroznim balovima – pamte se kočije i dolasci gospode iz cele okoline, ali malo ko zna šta se dešavalo unutra.

[embedded content]

Tajna portreta iz dvorca u Sokolcu

Dvorac u Sokolcu kod Novog Bečeja sagrađen je 1899. godine. Služio je, kao i kulpinski Kaštel, za provode i prijeme, kao vikendica i letnjikovac. Kći Lazara Dunđerskog, Emilija, kompletno imanje u Sokolcu unela je kao miraz u brak sa grofom Ivanovićem. Međutim, on je bio kockar i u pokeraškoj partiji izgubio je dvorac i imanje. Protivnik je, nakon dosta popijenog vina, predložio da grof puca iz puške u jabuku na glavi svoje žene i da tako sve povrati. Ivanović je pristao, kao i sama Emilija i on je, premda pripit, uspeo da upuca jabuku i povrati i novac i dvorac i imanje, ali ga je Dunđerska zauvek napustila. U ovom dvorcu još je očuvana soba Lenke Dunđerski, sa autentičnim nameštajem i portretom koji je naslikao Uroš Predić, veliki porodični prijatelj.

[embedded content]

U svom dnevniku, u leto 1894. godine, Lenka Dunđerski je o portretu rekla:

Namolovan mi portret. G. Uroš je to uradio znalački, majstorski. Otac je veoma zadovoljan slikom i bogato je nagradio g. Uroša. I ja sam zadovoljna, ne bih mogla reći oduševljena zbog mog trenutnog stanja, ali slika je lepa i sobom sam zadovoljna na njoj. Ko zna, možda će taj portret ostati jedini trag od mene, da sam ikada postojala na ovom svetu. Ah, da ga bar vidi Onaj kome je namenjen.

Čelarevo – tamo gde je sve počelo

Baš ova priča o Lenki, Lazi i njihovoj ljubavi vodi nas i do čuvenog dvorca Bezeredi u Čelarevu. Lazar Dunđerski je u svom dvorcu dočekivao brojne uvažene goste – Nikolu Teslu, Paju Jovanovića, Stevana Todorovića, Aleksandra I Karađorđevića…Posle rata imanje je pripalo Predsedništvu vlade FNRJ, te je ovde boravio i sam Josip Broz Tito. U ovom dvorcu upoznali su se Lenka i Laza, samo tada niko nije slutio u kakvu će se tragičnu ljubavnu priču razviti poznanstvo pesnika i lepe naslednice Lazara Dunđerskog.

[embedded content]

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

21. JULA SE SVE MENJA: Venera ulazi u znak Device i donosi velike promene ovim znakovima!

Read Next

PSIHIOLOG OTKRIVA: Da li odlazak sa društvenih mreža zaista može da podigne samopouzdanje i popravi život?