Najkritičnija kategorija – gojazna deca

Načelnica Dečje klinike Kliničko-bolničkog centra „Dr Dragiša Mišović“ doktorka Olivera Ostojić kaže za RTS da trenutno imaju 25 dece i 17 pratilaca – njihovih majki, koje su takođe kovid-pozitivne.

„U toku noći nije bilo prijema, ali vikend je bio sa nešto većim brojem prijema nego što smo očekivali, tako da ova nedelja kreće sa povećanim brojem pacijenata, većim nego što smo imali u prethodnim nedeljama“, navodi doktorka Ostojić.

Kaže da se klinička slika menja i da su u pitanju nešto ozbiljnije obostrane upale pluća kod starije dece.

„Imamo i manju decu sa visokim temperaturama. Pitanje je da li je to samo korona infekcija ili neki od ovih sezonskih respiratornih virusa“, ističe doktorka Ostojić.

Navodi da je 50 odsto dece iz Beograda, a 50 odsto iz unutrašnjosti.

Slični tekstovi

„Primetili smo u poslednjih par meseci da su tinejdžeri koji su gojazni najkritičnija kategorija kovid-pacijenata što se tiče dečje populacije“, naglašava doktorka Ostojić.

Kaže da oni već dolaze sa izraženom kliničkom slikom i potvrđenom upalom pluća.

„Takvi pacijenti imaju potrebu za kiseoničnom terapijoim, koja traje par dana i imaju potrebu za terapijom kojom lečimo i odrasle kovid-pacijente. Oni dobro reaguju na terapiju i odlaze kući brže u odnosu na odrasle pacijente“, objašnjava doktorka Ostojić.

Kaže da je u poslednje dve do tri nedelje skoro udvostručen broj ambulantnih pregleda.

„Pritisak još uvek nije prevelik, ali mogu da kažem da je ovaj talas pokazao da je mnogo više dece zaraženo nego u prošlim talasima“, ističe doktorka Ostojić.

(RTS, B92)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Dženifer Lopez zapalila internet izazovnim plesom u bikiniju (video)

Read Next

Vauuu! Fitnes baka izgleda bolje nego unuka, slažete li se? (foto)