Najefikasniji recept protiv proliva koji deluje odmah

Uzroci proliva mogu biti razni – od bakterija do PMS-a, a ponekad je kriv i sendvič iz restorana brze hrane, ali najčešći uzrok koji navodi Američka nacionalna biblioteka medicine su bakterije i virusi.

Do infekcije najčešće dolazi zbog konzumacije kontaminirane hrane ili vode kao i virusa gripa ili norovirusa, ali i zbog uzimanja određenih antibiotika i lekova koji se prepisuju obolelima od raka. Uzroci su i osetljivost na hranu poput intolerancije na laktozu, probavne bolesti poput Kronove kao i sindrom iritabilnog creva.

Tipični simptomi su nemogućnost zadržavanja stolice koja je retka i često vodenasta, praćena grčevima i bolovima u stomaku. Ako je uzrok dijareje virus ili bakterija, onda je dodatno praćen povišenom temperaturom, groznicom i krvavom stolicom. Česta posledica proliva je dehidratacija.

Iako sve to zvuči prilično grozno, većina slučajeva proliva se na kraju reši sama od sebe (nakon što se telo oslobodi pokvarene hrane, bakterije ili virusa), kaže dr. med. Toja Džejms-Stivenson, gastroenterolog.

Međutim, to ne znači da sebi ne možete da pomognete i sami. Donosimo pet efikasnih i bezbednih recepata koji će vam pomoći ukoliko se javi dijareja. Ovi recepti su preuzeti sa sajta Women’s Healtha, a pregledala ih je dr. med. Patriša Rejmond, gastroenterolog.

Slični tekstovi

Pirinčana voda

Šoljicu pirinča prelijte sa šest čaša vode i kuvajte sat vremena. Zatim ocedite pirinač i popijte vodu u kojoj se kuvao. Nemačka studija potvrdila je da su tretmani pirinčem i šargarepom efikasniji u suzbijanju dijareja nego izotonična pića.

Ružičasti bizmut

Pepto-Bismol, poznat i kao bizmutov subsalicilat antacidni je lek koji se koristi za lečenje privremenih tegoba želuca i probavnog trakta, poput proliva, probavne smetnje, žgaravice i mučnine. Takođe je uobičajeno poznat kao ružičasti bizmut i često ga koriste osobe koje putuju u egzotične zemlje kako bi izbegle dijareju.

Uzmite probiotik

Ako je uzrok proliva porast loših bakterija u crevima, onda umnožavanje dobrih bakterija može pomoći, kaže dr. Džejms-Stivenson. Česta pojava uzimanja antibiotika i nekih drugih lekova je promena crevne flore, stoga je najbolje uzeti probiotik iz soja Lactobacillus, ali pri tom se najbolje posavetovati s farmaceutom, koji će dati najbolji za tu svrhu. Iako mlečni proizvodi poput jogurta i kefira sadrže probiotike, treba ih izbegavati jer mogu pogoršati proliv.

Povećajte unos vlakana

Kod hronične proliva, unos vlakana poput psilijuma može stolicu učiniti gušćom i usporiti je. Unos vlakana najbolje je pojačati konzumacijom hrane kao što je pasulj i ovas. Pobrinite se da povećavate unos polako, jer dodavanje previše brzo može dodatno uznemiriti vaš želudac.

Probajte eliminacijsku dijetu

Proliv zbog loše apsorpcije ugljenih hidrata i šećera čest je uzrok hronične dijareje, kaže dr. Džejms-Stivenson. Ova vrsta proliva može se lako prepoznati ubrzo nakon jela ili pića, a pojavljuju se nadutost, gasovi ili bolovi u stomaku. Iz ishrane zato izbacite namirnice za koje sumnjate da vam izazivaju tegobe. Ako niste sigurni, možete isprobati eliminacijsku dijetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

VOLETI NEKOG DRUGOG VIŠE NEGO SEBE NIKAD VAM NEĆE DONETI SREĆU: 12 najboljih saveta koje ćete čuti kod psihoterapeuta!

Read Next

Ogledalo u kupatilu više se nikada neće magliti – uradite samo ovo (video)