NAJBIZARNIJI, ALI NAJPLAĆENIJI POSAO U ISTORIJI: Za ovo su ljudi zarađivali 180.000 dolara godišnje!

Zamislite da šetate baštom sa prijateljima kada, odjednom, pred vas istrči starac u bizarnom kostimu, sav uprljan zemljom i lišćem. Da, to je vaš lični baštenski patuljak!

Iako postoje zapisi da je držanje živih “baštenskih patuljaka” postojalo još u 15. veku i da su neki od ovih “pustinjaka” kasnije postali cenjeni kao veliki mudraci kod kojih se odlazilo po savet i na meditaciju, ovaj bizaran običaj postao je hit tokom 18. veka u viktorijanskoj Engleskoj!

Koncept je bio prilično jednostavan – bogate aristokrate u svojim divnim baštama i negovanim vrtovima imali su odrasle ljude, uglavnom u poznim godinama, koji su izigravali baštenske patuljke! Za ovaj “posao” obično bi bili angažovani beskućnici koji bi se onda uselili u kolibu ili pećinu koja bi bila posebno sagrađena za njih u zabačenim delovima imanja, okružena bujnom vegetacijom.

“Patuljak” nikada nije smeo da prestane da glumi šta god mu “poslodavac” ili gosti radili. Tokom zabava, često je pozivan kako bi okupljeni mogli da zbijaju šale sa njim ili da, u slučaju da je važio za “mudraca”, od njega traže savete i sa njim meditiraju.

“Baštenski patuljak” nije smeo da se šiša, brije ili seče nokte, a za svoj posao je bio više nego dobro plaćen. Prema nekim podacima, godišnja “plata” živog baštenskog patuljka tokom 18. veka bila je oko 600 funti što je oko 180.000 dolara u današnjem novcu.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

FRIZERI ODLUČILI: Ove 3 frizure su apsolutni hit i zahtevaju minimalno održavanje. Već nam se sviđaju!(FOTO)

Read Next

DŽEJU PISAO PESME, PRETUKAO ARKANA, DIVILI MU SE I NAJŽEŠĆI MOMCI: Legendarni Dorćolac stradao je jezivom smrću!(FOTO)