Na sajmu u Sloveniji ceo Zapad, ali i prikolice i sejačice iz Srbije

Prikolice, cisterne, sejačice iz Bačke Palanke izložene u Donjoj Radgoni, na sajmu koji okuplja najsavremeniju svetsku ponudu. Konkurencija jaka, a sajam mesto za ispitivanje pulsa tržišta.

“Ovde je čitav Zapad, svi su se našli, mnogo ima konkurencije, proizvođača inostranih, tržište je jako lepo, ali treba naći svoje mesto na njemu. Moramo da budemo prisutni, radimo, isporučujemo i ide, rezultati se vide”, kaže Radenko Komad, direktor “Majevice”.

“Slovenačke trke vrlo su komplikovane za mašine iz Srbije, ovde je Evropska unija, pa imamo veliku konkurenciju, ali prodaje se dobro”, kaže Matija Zaletel, privrednik iz Slovenije.

U Sloveniji, prema podacima udruženja mladih poljoprivrednika, manje od pet odsto mlađih od 35 godina se opredeljuje za to zanimanje, kao osnovno. Predsednica udruženja bavi se voćarstvom, na porodičnoj farmi ima i žito, ječam.

“Može da se živi od poljoprivrede, kada je tržišno usmerena, prodajemo direktno kupcu, takav način direktne prodaje zahteva veliki trud i zalaganje”, kaže Anja Magar iz Udruženja mladih poljoprivrednika.

Mladi poljoprivrednici su u centru pažnje na 60. sajmu u Sloveniji.

“Ja uvek kažem, sajmovi su potrebni, jer ne samo zbog toga što imaš najnovije tehnologije, mehanizacije, imamo najnovije modele kombajna, traktora, robota koji se koriste sada, dronove, sve te tehnologije interesantne, to ne možeš da vidiš na računaru, to nije isto, ljudi traže da vide”, kaže Boris Nikola Serjavec, izvršni dektor Pomurskog sajma.

Gornja Radgona ima oko 3.500 stanovnika. Tokom sajamskih dana, ugosti posetioce i izlagače iz 30 zemalja.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Preporođeni Junajted bolji u derbiju Engleske, najlošiji start Liverpula u Klopovoj eri

Read Next

BOJANA STAMENOV SKINULA 7O, TIJANA 45, A NATAŠA NIJE IMALA NI 50 KG: Dijete poznatih SRPKINJA uz koje su se PREPOLOVILE