NA DAN SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG DEŠAVAJU SE ČUDA: Ako želite da vas sreća prati, sutra obavezno uradite OVO!

Sveti Vasilijesmatra se jednim od najvećih srpskih svetaca, a SPC i njeni vernici sutra obeležavaju njegov dan. U narodu se veruje da se nad njegovim telom, koje počiva u ostroškoj isposnici događaju razna čuda, piše Lepaisrećna.rs

Od davnina postoje legende vezane za ovog sveca, pa se tako kaže da je Sveti Vasilije tokom života više ličio na anđela nego na čoveka, kao i da je svoj duh uzdigao, a telo obesmrtio.

Postoji verovanje da oni koje se zavetuju da će na Svetog Vasilija otići na Duhove u manastir Ostrog, njihova bolest ili bolest nekog njihovog najmilijeg biće kao “rukom odnesena”.

Manastir Ostrog, Ostrog, Sveti Vasilije Ostroški

A svi koji su tražili pomoć ovog sveca bili su na strogom postu sve dok na Trojice ili Duhove ne odu na Ostrog i tamo se pričeste.

Osobama koje su se spremale a ovakvo putovanje nosilo se ulje, tamjan i pamuk koje su nosili sa sobom i ostavljali kod sveca “da prenoći”. Pamuk, ulje i tamjan koji su nošeni na Ostrog trebalo je sačuvati.

Prema verovanju na ovaj veliki praznik i crveno slovo u crkvenom kalendaru ne obavljaju se nikakvi paganski običaji niti rituali. Na praznik Svetog Vasilija jedino što vernici treba da urade jeste da se iskreno pomole čudotvorcu, a verovalo se da će svaka želja iz dubine srca biti ispunjena.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

TROŠITE ŠAKOM I KAPOM, TEŠKO ODUSTAJETE OD LJUBAVI:10 stvari koje znate samo ukoliko ste Bik u horoskopu!

Read Next

HOROSKOP – Ukoro nam stiže retrogradni Merkur i donosi velike izazove: Saznajte sa kakvim preprekama ćete se suočiti (do 22. jula)