Može li živa diplomatska aktivnost da osigura krhki mir između Izraelaca i Palestinaca

Dan opreza u Izraelu, tokom posete američkog državnog sekretara Blinkena. Vojska i policija u tramvajima, na ulicama, gotovo na svakom koraku.

Još uvek se ne vidi da se mir primio. Naročito mladi i Izraelci i Palestinci su pod lupom jer su u najvećem procentu oni bili nosioci nereda kada su u pitanju paljevine, demoliranja imovine i više slučajeva linča.

Ipak, Blinken je ovde glavna vest – on je nakon sastanka sa premijerom Izraela izneo uveravanja da će pomoć Gazi biti izvedena bez šanse da ona završi u rukama Hamasa. Obećava veće angažovanje Amerike.

“Verujemo da Palestnici i Izraelci jednako zaslužuju da žive sigurno i bezbedno, da uživaju jednaku slobodu, jednake prilike i demokratiju, kao i da budu tretirani dostojanstveno”, rekao je Blinken.

Državni sekretar SAD boravi i u Ramali, uprkos protestima organizovanim protiv njega.

Na sastanku je sa predesednikom palestinske uprave Mahmudom Abasom, koji se pre toga sastao sa Jordanskim ministrom spoljnih poslova. Živa diplomatska aktivnost u regionu ima za cilj da osigurao vrlo krhki mir.

Nešto više armature u beton temelja mirovnog procesa dodao je Egipat obećavši Gazi čak pola milijarde dolara za rekonstrukciju.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

El Čapo ubija i iz zatvora, stradao šef policije

Read Next

Godišnjica smrti Džordža Flojda, šta je promenila njegova smrt