Mozak i testisi su mnogo sličniji nego što ste mislili

Mozak i testisi imaju najveći broj zajedničkih proteina u poređenju s ostalim organima, objavio je tim portugalske biomedicinske naučnice Barbare Matos u časopisu Royal Society Open Biology.

I dok mozak ima jako složenu ulogu – kontroliše naše telo, prima i tumači signale naših čulnih organa i jedini razmišlja i oseća, ljudski testisi imaju samo dve funkcije, proizvodnju spermatozoida i hormona.

Ranije studije su ukazivale na to da postoje veze između seksualne disfunkcije i moždanih poremećaja, čak i između kvaliteta sperme i inteligencije. Same po sebi te veze ne znače mnogo, ali portugalski naučnici pronašli objašnjenje zašto možda ipak postoje.

Oni su uporedili proteine 33 tipova tkiva, uključujući srce, creva, matericu, jajnike i placentu i otkrili da mozak i testisi imaju 13.342 zajednička proteina. To je potvrđeno studijama genskih ekspresija koja su pokazale da ova dva udaljena organa dele najveći broj gena među svim organima u telu.

Kad su proučili koji su od zajedničkih proteina najizraženiji, Matos i kolege otkrili su da se radi o proteinima većinom uključenim u razvoj tkiva i komunikaciju ćelija. To ima smisla ako uzmete u obzir koliko su dva organa neočekivano slična.

Slični tekstovi

Mozak i testisi su pohlepni za energijom kako bi imali ‘gorivo’ za visoko zahtevne procese poput razmišljanja i proizvodnje nekoliko miliona spermatozoida dnevno. Tako oba organa imaju specijalizovane ćelije za podršku vrlo marljivim neuronima u mozgu i polnim ćeijama u testisima koje je potrebno dobro ‘nahraniti’.

Uprkos tome što im je svrha jako različita, neuroni na nekoliko načina funkcionišu slično kao spermatozoidi. Obe vrste ćelija imaju važnu ulogu u pomeranju stvari iznutra prema spoljnom okruženju, odnosno međućelijskom prostoru, što je proces koji se naziva egzocitoza.

– Ovo je nedovoljno istraženo područje i povezanost između ovih tkiva treba razjasniti, što bi pomoglo da se razemiju disfunkcije koje pogađaju mozak i testise – napisali su portugalski naučnici.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Muškarci, otkrićemo vam tajnu: Ovih 9 malih gestova “tope” žensko srce

Read Next

Da ne poverujete: 9 najbizarnijih zahteva za sahranu