Moravski koridor – fabrika pod otvorenim nebom

Na četvrtom kilometru budućeg auto-puta u Ćićevcu, fabrika pod otvorenim nebom koja se samo iz vazduha može sagledati. Na prostoru od 50-tak hektara rade se armature i izlivaju betonski elementi za mostove i nadvožnjake duž Moravskog koridora.

“Ovde se proizvode prefabrikovani montažni nosači za sektor 1. Nosači U tipa, T tipa i I tipa. Ukupno betona utrošimo ovde oko sto kubika dnevno za proizvodnju šest nosača. Najveći su ovi U nosači od 30 do 38 metara.Od 150 do 160 tona je njihova težina. Za izgradnju prvog mosta na Južnoj Moravi bilo nam je neophodno 42 nosača,” rekao je odgovorni izvođač radova za mostove “Behtel Enke” Ivan Jovanović.

Od Pojata do Kruševca biće još devet mostova, tri nadvožnjaka i bedem koji će od poplava zaštititi najplodnije oranice u priobalju. Radi se intenzivno, u tri smene.

“Iza mene se gradi treći most preko Morave. Projekat ima sedam lokacija gde prelazimo ovu reku i, kao što vidite, napravljeni su betonski i temelji za šipove, počeli smo sa izgradnjom stubova. Završeno je oko 35 odsto posla. Sve ide po planu. Najveći izazov je da obezbedimo agregate za izgradnju nosećeg sloja. Zemljani radovi dobro napreduju, kao i radovi na konstrukcijama i temeljima preko reka,” kaže projektni menadžer kompanije “Behtel Enka” Viknalson Tevendran.

Od 2.400 radnika koje je izvođač “Behtel Enka” angažovao na trasiraju Moravskog koridora, polovina je domaćih. Dogodine će, kažu, posla biti za još hiljadu ljudi. Najtraženiji su kvalifikovani armirači, tesari i zavarivači, a radnici sa iskustvom biće potrebni i na proleće kada počne asfaltiranje prvih 28 km auto-puta, od Pojata do Kruševca.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Liverpul slavio protiv Milana, Briž zaustavio PSŽ, četiri gola Halera u Lisabonu

Read Next

NEMAČKI NOBELOVAC ŠOKIRAO SVET: Rak se dobija od ove dve namirnice!(VIDEO)