MONASI SA ATOSA SAVETUJU ŠTA DA RADITE KADA VAS NEKO NALJUTI: Besom kažnjavate sebe za tuđu glupost!

Postoje mnoge legende o starešinama koji žive u manastirima na Svetoj goriu Grčkoj. Mnogih ih smatraju svecima ili čarobnjacima, ali i onima koji čuvaju i stvaraju mudrost sveta.

Zbog njihove sposobnosti da svet sagledaju bez iluzija, njihove reči su proročke.

Ovaj put vam donosimo nekoliko lekcija starešina sa Atosai to o besu:

Mudrost 1: MUDROST MOŽE BITI KREATIVNA SILA

Na primer, starac Pajsije Svetogorac rekao je da ljudi najčešće koriste bes kao destruktivnu silu. Pod njegovim uticajem često govorimo reči koje vređaju i činimo nepromišljena dela. Ali bes takođe može biti i kreativan. Na primer, bes pomaže osobi koja je krotka i slaba da postane jača i hrabrija. Sve zavisi od vas i kako želite da iskoristite ovu emociju.

Mudrost 2: NE DOZVOLITE BESU DA SE UKORENI

Pajsije Svetogorac je takođe rekao da treba da budemo na oprezu i svoje emocije držimo pod kontrolom: čim osetiš da kipiš kao mleko, prestani da se ljutiš što pre!

Kao ratnik pazite na svoju dušu, nikad ne dopuštajući da bes prodre unutra:

“Pazite na sebe i kontrolišite svoj bes da strast ne zaživi u vama. U suprotnom, čak i ako kasnije želite da ga posečete sekirom, on će stalno davati nove izdanke,” rekao je Pajsije.

Mudrost 3: VIŠE LJUBAVI, MANJE BESA

Monah Pajsije je rekao da je granatiranje nekoga besom mnogo lakše. Teško je umesto besa nekome dati poklon i poželeti istinsku sreću.

Umesto da nekog ogovarate, počnite da o njemu pričate samo dobre stvari, kad vam se god ukaže prilika sa tom osobom pričajte otvoreno i iskreno. Tada će sukob nestati i svet će imati više ljubavi, a ne besa.

Mudrost 4: USMERITE BES NA SVOJ BES

Arhimandit Sofronije je učio: umesto da bes usmerite na drugu osobu, razmislite o negativnoj sili koja izaziva ovaj bes u vama i usmerite svoj bes na nju. Videćete da brzo nestaje.

Mudrost 5: BESOM KAŽNJAVATE SEBE ZA TUĐU GLUPOST

Starešina Arsen je verovao da osoba retko želi da namerno naudi drugima. Najčešće postaje “slepi instrument duha zlobe”, stoga prema tuđim negativnim postupcima treba da se odnosite snishodljivo i sa žaljenjem.

Čovek često ne zna šta radi. Shvatanje ove činjenice je jedan od najjednostavnijih načina da se nosite sa sopstvenom agresijom.

A ako ste dozvolili da vas obuzme bes, onda ćete vi biti ti koji će patiti od razornog delovanja tog besa. Zbog toga je starešina Arsenije bes nazivao dobrovoljnom kaznom samog sebe zbog nepromišljenih postupaka drugih ljudi.

“Biti ljut i razdražljiv nije ništa drugo do kažnjavanje sebe za tuđu glubost,” rekao je on.

(STIL.KURIR.RS)

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

URADITE 1 JEDNOSTAVNU STVAR I IZBACITE SVU LOŠU ENERGIJU IZ SVOG TELA I UMA: Isceljujući ritual koji vam može uvek pomoći

Read Next

OVAKO SE GAJE KALE: Uz ova 2 uslova cvetaju bujno i raskošno! Evo u kojim još bojama cvetaju osim bele!