Momirović: U narednih pet godina investiraće se četiri milijarde evra u ekološke projekte

Obilazeći radove na rekonstrukciji mosta u centru Mladenovca, Momirović je poručio da će Srbija za pet godina biti mnogo čistija.

“Ne znam kako smo došli do toga da mi imamo ekološke proteste uz sve projekte koje smo pokrenuli i sprovodimo?”, upitao je Momirović i ukazao na to da će se u Beogradu graditi postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Kako je dodao, već pet decenija 80 odsto neprečišćenih voda se sliva u prirodu, odnosno u reke Savu i Dunav, a to će se sada, kaže, promeniti.

“Gradi se u Beogradu, Veliko selo, praktično u svim opštinama se grade postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, ovakvi ekološki projekte po nalogu predsednika Republike će biti završeni u narednih nekoliko godina”, rekao je Momirović u Mladenovcu.

Vlada Srbije razume da investicije u putnu, železniču, vazdušnu infrastrukturu nemaju smisla ako se istovremeno ne investira i u ekološku infrastrukturu, rekao je Momirović i dodao da su takvi projekti visoko na skali prioriteta. 

Momirović je tokom obilaska radova na mostu u Mladenovcu rekao da u taj nadvožnjak nije ulagano decenijama, te da je 2009. godine izvršena “kozmetička rekonstrukcija” kada je samo bio presvučen asfalt.

“Kada smo utvrdili kakva su oštećenja, videli smo da je most u konstruktivnom smislu propao. Mi ne možemo da se igramo sa građanima Mladenovca, Beograda i Srbije i da samo presvučemo asfalt i rizikujemo da se sutra desi neka mnogo veća nesreća”, naveo je Momirović.

Ministar kaže da su brzo pristupili projektovanju i danas se kreće u radove.

“Zamolili smo ljude iz Štrabaga da efikasno sprovode ove radove, da gde uoče dodatna oštećenja da ih odmah saniraju kako bi što pre uspeli ovo da završimo. Nadam se da ćemo to moći da završimo u narednih nekoliko meseci”, ocenio je Momirović.

Prema njegovim rečima, uskoro će početi da se radi investicija u četiri postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mladenovcu, Velikoj Ivanči, Velikoj Krsni i Jagnjevu, kao i u 70 kilometara kanalizacione infrastrukture.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

U prošloj godini privreda zaposlila više od 43.500 radnika – ko je ostvario rekordnu dobit

Read Next

Kjungšin kejbl otvorio fabriku u Smederevskoj Palanci