MNOGE ŽENE JE NOSE, A NEMAJU POJMA ŠTA NJOME PRIVLAČE: Šta donosi nanogica na desnoj, a šta na levoj nozi!

Mnogi ljudi nose narukvice za nogu, takozvane nanogicei to kao modni detalj. Ipak, ovaj nakit ima dugu istoriju i mnogim kulturama je prestavljao amajliju i zaštitu, piše Lovesensa.

Nanogice imaju brojna značenja, koja čak zavise od toga na kojoj nozi ih nosite i koje su boje.

Narukvice za gležanj, kao i bilo koji drugi nakit, nose se od pamtiveka. Njihovo poreklo može se pratiti još od 6.000. godine pre nove ere. Artefakti koji su pripadali ženama iz Vavilona ukazivali su na to da su one možda nosile narukvice za zglob. Takvi artefakti su otkriveni u ekshumiranim sumerskim grobnicama iz drevne Mesopotamije.

Rane nanogice su pravljene od materijala poput drveta, kostiju, kamenja i prirodnih plemenitih metala. Nosile su se u svrhu lepote i radi ukazivanja na socijalni status i čin. Drevni Egipćani zvali su nanogice “Khalakheel”. Sumerske neveste i bogate žene nosile su nanogice napravljene od plemenitih metala i kamenja. Robovi su, pak, nosili narukvice za gležanj od drveta ili kože.

Nanogica

Kada gledamo još dalje na poreklo nanogica, pokazuje se da su ih žene iz Indije i Južne Azije nosile više od 8.000 godina. Indijske supruge nosile su nanogice sa privescima. Glavna svrha ovih privesaka, bila je da zveckanjem najavi prisustvo žene. Indijske neveste nosile su ih i da pokažu svoju hrabrost i ponos.

Žene iz istočne Azije nosile su narukvice za zglob zvane “Pattilu”. “Pattilu” je vrsta nanogice koja se sastoji od prstena za nožne prste, koji je tankim visećim lancem povezan sa narukvicom za zglob.

Sredinom dvadesetog veka, narukvice za zglob su se na kraju našle i u zapadnim društvima. Brzo su stekle popularnost, a 1970-ih postale su idealan dodatak za gležanj, koji odgovara popularnom boho i hipi stilu tog doba.

Značenje narukvica za gležanj varira od kulture do kulture, sa razlikama u značenju zasnovanim na boji i dizajnu. Svaka od ovih vrsta nanogica ima značaj, koji se takođe razlikuje u zavisnosti od toga na kojoj nozi je nosite.

Značenje nanogice u zavisnosti od noge na kojoj je nosite:

1. Leva noga

Većina kultura veruje da je narukvica za gležanj koja se nosi na levoj nozi amajlija ili talisman. Takve narukvice su korišćene kao amajlije za zaštitu nosioca od bolesti i loših predskazanja. Danas nanogica na levoj nozi takođe može ukazivati na to da ste venčani ili vereni sa partnerom, ali i da ste zainteresovani za ležernu ili otvorenu vezu.

Stopala

2. Desna noga

Nanogica na desnom zglobu može značiti da ste slobodni i tražite partnera. Ako ste pak venčani i nosite nanogicu na desnoj nozi, poruka koja se prenosi je da ste otvoreni za vanbračne veze.

Boja nanogice i značenje:

1. Žuta je svetla i vesela boja povezana sa sunčanim danima, toplinom i srećom. Žuta nanogica označava i privlači sreću i prijatljstvo.

2. Bela je boja čistoće, mira i nevinosti, pa bela narukvica za nožni zglob može označavati da je njen nosilac čist, možda i nevin.

3. Zelena je boja prirode i može dati osećaj smirenosti kada ste pod stresom. Donosi sreću i blagostanje.

4. Ružičaste nanogice imaju romantično značenje, a nosile su ih uglavnom udate ili zaljubljene žene.

5. Koliko god crvena boja izgledala vatreno, smatralo se da crvene nanogice donose sreću nosiocu i štite od uroka.

6. Tamne boje bile su povezane sa tajnama, tako da crna narukvica za nožni gležanj može označavati misteriju i neispričana osećanja.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

ALOE VERA MOŽE DA SPREČI POJAVU BORA I PRERANO PROPADANJE KOŽE: Ali samo ako se koristi na ovaj način! (RECEPT)

Read Next

Višegradska grupa pozdravlja sporazume potpisane u Skoplju