MMF usvojio novi aranžman sa Srbijom

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da je ovaj aranžman veoma važan jer “predstavlja još jednu potvrdu uspešne ekonomske politike koju vodi naša zemlja i odličan je pokazatelj da nam uprkos krizi koja je izazvana pandemijom virusa korona, nije potrebna finansijska pomoć”, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Mali je dodao da, zahvaljujući novom aranžmanu sa MMF-om koji je savetodavnog karaktera, šaljemo ozbiljnu poruku međunarodnoj finansijskoj javnosti i kao država, kaže, dobijamo na kredibilitetu.

“Nama novac od te finansijske institucije ne treba, ali nam je potrebna saradnja. Osim ambicioznog plana strukturnih reformi, fokus će biti i na pružanju podrške privrednom oporavku, očuvanju makroekonomske i finansijske stabilnosti. To treba da dovede do poboljšanja životnog standarda, konkurentnosti i rasta srpske privrede, još većeg broja stranih direktnih investicija”, rekao je Mali.

Novi program saradnje Instrument za koordinaciju politika (Policy Coordination Instrument – PCI) trajaće od juna 2021. do kraja 2023. godine.

Ministar finansija je naglasio da je aranžman pre svega usmeren na održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti.

“U narednih 30 meseci posebno ćemo se fokusirati na dodatne strukturne i institucionalne reforme, kako bi se osigurao jači i intenzivniji rast u srednjem roku, sa posebnim fokusom na ekologiju. Podrška privrednom oporavku i dalje je najvažniji prioritet naše ekonomske politike. Nastojaćemo da smanjimo fiskalne troškove i rizike i prema potrebama definišemo mere za vanredne situacije”, napomenuo je Mali.

Objasnio je da je saradnja sa MMF-om usmerena i na reformu javnih preduzeća i Poreske uprave.

“Novi aranžman je od posebnog značaja kada je u pitanju reforma javnih preduzeća i modernizacija Poreske uprave, jačanje naplate prihoda i unapređenje poslovnog ambijenta. Posebna pažnja će biti posvećena jačanju okvira upravljanja javnih investicija. Kada je u pitanju restruktuiranje javnih preduzeća, prvenstveni cilj je unapređenje efikasnosti i ograničavanje fiskalnih troškova i rizika”, naveo je Mali.

Ministar je napomenuo da je unapređenje poslovnog okruženja prioritet, zbog čega se nastavlja sa strukturnim reformama, jer se time, dodaje, podržava rast vođen privatnim sektorom.

Naveo je i da je od ključnog značaja sprovođenje mera za suzbijanje sive ekonomije.

Rekao je da je u planu i izrada sveobuhvatnog plana za zeleni rast, kako bi bio podržan ekonomski oporavak i obezbeđen održiviji razvoj.

“Srbija ostaje posvećena definisanim ciljevima u narednom periodu. Pomoć MMF-a će svakako biti od velike koristi, jer uz dobre savete i posvećen rad, jedini ishod može biti potpun oporavak od krize izazvane virusom korona u veoma kratkom vremenskom periodu. Istovremeno, računamo na stope rasta koje će biti na zavidnom nivou, čak i u poređenju sa znatno razvijenijim zemljama Evrope. Put kojim smo krenuli vodi nas samo ka još većem napretku”, zaključio je Siniša Mali.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Punom parom se radi na auto-putu od Preljine do Požege, najavljen kraj radova pre roka

Read Next

OVAKO SE NEGUJE HALE BERI (54): Maska koja posvetljuje, zateže, smanjuje bore i daje prirodni sjaj! (VIDEO)