Miščević: Rezolucija EP neobavezujuća, bez zamrzavanja fondova

Tanja Miščević je povodom usvojene Rezolucija o proširenju EU, istakla za Tanjug, da je to stav poslanika Evropskog parlamenta, najrazličitijih političkih grupa od krajnje levice do krajnje desnice, od kojih su neki veliki podržavaoci procesa integracije, procesa proširenja i onih koji su apsolutno protiv bilo kakvih evropskih integracija.

“Rezolucija koju jako pažljivo slušamo i čitamo, ali rezolucija koja ne donosi nikakve reakcije bilo koje druge institucije EU”, rekla je Miščevićeva.

Na novinarsku konstataciju da je rezolucija ipak izazvala određenu štetu po Srbiju, odgovara da je Rezolucija zapravo rezultat pogrešne percepcije o Srbiji u EU, jer je fokusirana samo na usklađivanje u procentima sa spoljnopolitičkim stavovima EU.

“Još konkretnije, restriktivne mere ili da prevedem sankcije prema Ruskoj Federaciji. Pokušali smo da objasnimo, evo i danas na ovom Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje u kojem sede predstavnici Narodne skupštine Srbije i EP da je naše opredeljenje za EU integracije, neupitno i da se stalno potvrđuje. Da je toliko toga učinjeno u Srbiji, u odnosu na zajedničku bezbednosnu i spoljnu politiku”, istakla je Miščevićeva.

Navodi i da je Srbija napravila toliko zajedničkih poteza sa EU u UN usvajajući rezolucije koje se odnose na osudu agresije, na nepriznavanje referendum u ukrajinskim oblastima koje održale referendum, do činjenice da je samo par dana nakon 24. februara Srbija u potpunosti podržala teritorijalni integritet i političku nezavisnost Ukrajine kao takve, nudeći pomoć.

“Naš apel je – računajte na napredak u zajedničkoj spoljnoj bezbednosnoj politici uzimajući u obzir sve te elemente, a ne samo procenat (usklađivanje u procentima sa spoljnopolitičkim stavovima EU)”, zaključila je Miščević.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Konačno znamo zašto je zevanje ZARAZNO! Evo šta ono pokazuje, bićete iznenađeni!

Read Next

Unicef: Sve više dece na Haitiju zaraženo kolerom