Minsk: Reagovanje Zapada planirana provokacija, spremni da prosledimo sve informacije

Evropski savet i lideri EU pozvali su na uvođenje niza sankcija protiv beloruskog režima i nacionalnih avio-kompanija zbog prisilnog spuštanja aviona “Rajanera” na aerodrom u Minsku i privođenja dva putnika, beloruskog novinara Romana Protaševiča i njegove partnerke Sofije Sapege.

Vladimir Makej je istakao da su beloruske vlasti spremne da proslede svaku informaciju o incidentu i da sprove transparentnu istragu u koju bi bili uključeni međunarodni stručnjaci, prenosi Tas.

Naglasio je da je Belorusija spremna da pozove eksperte, pre svega iz Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo i Međunarodnog udruženja za vazdušni transport, kako bi sproveli istragu.

Ocenio je da su predstavnici Zapada počeli da iznose političke izjave i optužbe na račun Belorusije 10-15 minuta nakon što su primili izveštaj o incidentu.

“Smatramo da je to unapred planirana provokacija i jasno ćemo odgovoriti na takve stvari”, poručio je Makej.

Avion kompanije “Rajaner” morao je u nedelju da se prinudno spusti u Minsk zbog lažne najave o podmetnujoj bombi, kada su uhapšeni Protaševič i Sapega, koji su putovali iz Atine za Vilnjus.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Uhapšeni predsednik i premijer Malija, UN poziva vojsku da ih oslobodi

Read Next

Pucnjava u Ohaju, ubijeno najmanje petoro ljudi