Ministarstvo: Zahtev Prištine još jedna u nizu zloupotreba kulture

“Dok se na međunarodnom planu jasno prepoznaje ugroženost kulturne baštine na prostoru KiM od organizovanog rušenja, vandalskih ispada nad verskim i kulturnim objektima, pa sve do infrastrukturnih projekata u funkciji ugrožavanja kulturne baštine, koja traje više decenija, zahtevi privremenih institucija u Prištini isključivo su u funkciji skretanja pažnje sa ugrožavanja kulturne baštine, i stvaranja privida brige o kulturnom nasleđu”, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

“Uočljivi su brojni falsifikati i izvrtanja koji se u zahtevu podmeću, kao što su navodni sporazumi među institucijama, preko neprimenjivosti konvencije Uneska na koju se referiše i koja se pominje samo zato da bi se ime ove organizacije zloupotrebilo, pa do izvrtanja u slučaju pozivanja na Ahtisarijev plan”, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo dodaje i da ovakvi slučajevi samo još jednom potvrđuju ugroženost kulturne baštine, kao i da će Srbija nastaviti da posvećeno štiti kulturno nasleđe od “svih nasrtaja i pokušaja zloupotrebe i uništavanja”.

Prištinski muzej: Tri obaveze Beograda

Direktor kosovskog narodnog muzeja Ajet Ljeci uputio je pismo direktorkama Narodnog i Etnografskog muzeja iz Beograda i predsedniku SANU, u kome traži da se Prištini vrate arheološki i etnografski artefakti, koji se i dalje čuvaju u centralnoj Srbiji.

U pismu se direktorke muzeja, Bojana Borić Brešković i Tijana Čolak Antić, kao i predsednik SANU Vladimir Kostić, podsećaju da imaju obavezu da vrate artefakte iz arheološke i etnografske zbirke sa Kosova.

“Iako su uzeti iz kolekcije krajem 90-ih godina zbog privremene izložbe u centralnoj Srbiji, uz obavezu da se vrate, artefakti se i dalje nalaze u vašim uvaženim muzejima”, naveo je Ljeci u pismu.

Napominje tri obaveze Beograda, a to su transfer artefakata do izložbe i njihov povratak u muzej, poštovanje Uneskove konvencije o merama zabrane i sprečavanja ilegalnog uvoza i prenosa vlasništva čija je Srbija potpisnica i Aneks pet, član šest Ahtisarijevog plana koji podrazumeva da Beograd vrati delove zbirke pozajmljene zbog izložbe.

Ljeci tvrdi da se u beogradskim muzejima nalazi ukupno 1.247 artefakata iz arheološke i etnografske zbirke.

“Da bih ispunio ovu obavezu, predlažem osnivanje radne grupe sastavljene od predstavnika četiri muzeja – kosovskog narodnog i etnografskog muzeja, Narodnog muzeja u Beogradu i Etnografskog muzeja u Beogradu, kao i međunarodnih stručnjaka muzeologije”, istakao je Ljeci i dodao da bi njihov zadatak bio izrada plana i nadgledanje procesa povratka svih artefakata u Prištinu.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Zeman: Savetovao sam Vučiću da ne podleže pritiscima

Read Next

Selaković: Nije problem u pismu već u nepoštovanju procedure