Ministarstvo: Planom predviđeno više opcija snabdevanja sirovom naftom

Kako bi Srbija imala sigurnost u snabdevanju sirovom naftom koja se prerađuje u pančevačkoj rafineriji i zadovoljava potrebe domaćeg tržišta, neophodno je da imamo mogućnost da naftu dobijamo iz više pravaca, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo rudarstva i energetike je tu mogućnost već predvidelo i u svoj plan investicija uvrstilo odgovarajuće projekte koji podrazumevaju gradnju novih naftovoda, pored postojećeg Jadranskog naftovoda (JANAF).

U tom smislu, plan je da se obezbedi diverzifikacija snabdevanja sirovom naftom povezivanjem sa naftovodom “Družba”.

Postoje dve opcije spajanja na naftovod “Družba”. Prva je izgradnja naftovoda do Segedina, do Alđe. Trasa tog naftovoda koji bi obezbedio delimičan kapacitet za snabdevanje rafinerije u Pančevu bila bi duga oko 128 kilometara, od čega 104 kilometra na teritoriji Srbiji, a procenjena vrednost investicije je 83 miliona evra, odnosno 64 miliona za izgradnju na našoj teritoriji.

Druga opcija za spajanje na naftovod “Družba” kod Budimpešte je izgradnja naftovoda od Novog Sada do Szazsalombate dužine 400 km, a procenjena vrednost investicije oko 240 miliona evra.

Povezivanje sa naftovodom “Družba” znači i mogućnost da tržište u Srbiji i dalje dobija mogućnost nabavke samo ruske sirove nafte. 

“Obe opcije se analiziraju i u skladu sa efikasnošću i vrednošću investicije, vremenskim okvirima i uslovima pod kojima se može izvesti diverzifikacija, očekujemo da Vlada Srbije donese odgovarajuće odluke o gradnji novog naftovoda. Kapacitet naftovoda bi bio usklađen sa kapacitetom prerade domaće rafinerije u Pančevu”, zaključuje se u saopštenju.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Azar bio u noćnom provodu uoči meča sa Holandijom

Read Next

BILA JE ĆELAVA, A JEDNOM JE ČAK NOSILA I PERIKU: O tome zašto i kako ju je Arkan ošišao, Ceca je ovako govorila