Ministarstvo kulture: Još jedan korak Prištine dalje u eskalaciji besmisla

“Kao što smo u više navrata ukazivali, reč je o pokušaju da se srpsko kulturno nasleđe bezočno prisvoji i zloupotrebi u funkciji stvaranja privida legitimnosti takozvanih institucija”, navoi se u saopštenju.

Dodaje se da ovaj pokušaj obmane, prvenstveno upućen međunarodnoj javnosti, polazi od loše pretpostavke da će neveštim oponašanjem države ostvariti svoju jednostranu i destruktivnu agendu, u kojoj je kulturnom nasleđu isključivo namenjena uloga dimne zavese i taoca.

“U ovom slučaju posebno je opskurna optužba onih koji neguju višedecenijske tekovine uništavanja srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, upravo na račun onih koji su posvećeno i požrtvovano branili to kulturno nasleđe”, navodi Ministarstvo.

Samo od 90-ih godina, preko 2004. godine i sistematskog rušenja, paljenja i skrnavljenja srpskih spomenika, crkava i manastira, pa sve do dana današnjeg, razaranje srpskog kulturnog nasleđa u cilju brisanja tragova postojanja srpskog naroda ima kontinuitet. Jedino je novo što se uobičajenim fizičkim oblicima nasilja, sada pridružuju i ovakvi nasrtaji i lažno optuživanje Srbije.

Ipak, svako ko veruje da će zbog očiglednog apsurda ovakvi providni pokušaji ostati bez odgovora, još jednom se prevario.

Ministarstvo kulture i informisanja će nastaviti da neumorno ukazuje na podvale, podmetanja, i jeftine trikove i provokacije, imajući u vidu suštinski značaj i izuzetnu vrednost našeg kulturnog blaga za nacionalni identitet i svetsku baštinu.

Vlada privremenih institucija u Prištini izglasala je osnivanje državne komisije za dokumentovanje navodnog uništavanja kosovskog kulturnog nasleđa tokom oružanih sukoba 1998. i 1999. godine, piše “Ekonomija onlajn”. 

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Predsednik opštine Gračanica o napadima na Srbe: Zatražili smo od Kfora da pojača patrole

Read Next

Vučić: Država povećava minimalac jer želi da pomogne najsiromašnijim radnicima