Ministarstvo: Energetska tranzicija je plan razvoja a ne gašenja radnih mesta

Da bi se Srbija našla među dobitnicima energetske tranzicije, Ministarstvo rudarstva i energetike, zajedno sa svim drugim nadležnim institucijama, priprema planove i strategije koji omogućavaju da deluju pravovremeno, da planiraju rad elektrana do 2050. i obezbede da Srbija ima dovoljno energije u decenijama ispred nas, navodi u saopštenju.

Ističe se da nasuprot tome stoje netačna i zlonamerna tumačenja ovih namera, sa ciljem da se iz nečijih ličnih ili političkih interesa izazove strah kod radnika EPS-a da će sutra ostati bez posla, a termoelektrane ugašene preko noći.

“Oni koji proces energetske tranzicije, u kojem se nalazi ne samo Evropa već čitav svet, pokušavaju da u Srbiji podriju već u samom početku, u fazi planiranja, pokazuju da ne žele dobro ni najvećim energetskim kompanijama ni njihovim zaposlenima”, navodi Ministarstvo rudarstva i energetike.

U saopštenju se ističe da je istina da energetska tranzicija znači planiranje, kao i velike investicije u nove energetske kapacitete. 

Investicije podrazumevaju i nova radna mesta koja će se otvarati zbog izgradnje i upravljanja novim hidroelektranama, gasnim elektranama, solarnim elektranama, vetroelektranama, i drugim elektranama koje koriste OIE, kao i u proizvodnji pratećih tehnologija, komponenti i opreme, navodi Ministarstvo.

Čitav ovaj proces nije otpočeo niti će se desiti preko noći, već se njime upravlja planski i strateški, u dogovoru države, preduzeća, sindikata i zaposlenih, kao što smo radili i u slučaju podele delatnosti i izdvajanja “Elektrodistribucije Srbije” iz EPS.

“Na isti način, zajedno sa sindikatima pravićemo i planove rada elektrana do 2050. koji podrazumeva i postepeno smanjivanje proizvodnje električne energije iz uglja”, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike. 

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Lejkersi porazom započeli odbranu titule, Finiks slavio u Arizoni

Read Next

Otvoren rečni terminal u Novom Sadu, vrata grada za sve koji dolaze Dunavom