Ministarka Popović: Predloženim promenama Ustava isključeno učešće politike u izboru sudija i tužilaca

Maja Popović je tom prilikom istakla da je predloženim promenama Ustava isključeno učešće politike u izboru sudija, predsednika sudova, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, što garantuje veću nezavisnost sudija i veću samostalnost javnih tužilaca.

Dodaje se da je Popovićeva navela da će takva rešenja doprineti ne samo jačanju vladavine prava, već i povećanju pravne sigurnosti, kao značajnog uslova za strana ulaganja i povećanje standarda građana Republike Srbije.

U tom smislu, dodaje se, naglasila je i značaj ustavnih promena za proces evropskih integracija, kao strateškog cilja Republike Srbije, ali i ispunjenje preporuka Grupe država protiv korupcije (GREKO).

U javnom slušanju učestvovali su i predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine Republike Srbije, Jelena Žarić Kovačević, članovi resornog odbora Narodne skupštine, članovi Radne grupe, kao i šira javnost – predstavnici sudova, tužilaštava i strukovnih udruženja.

Ispred Ministarstva pravde, javnom slušanju su prisustvovali i državni sekretar Livija Pavićević, šef Kabineta Marijana Savić Simić i viši savetnik Vladimir Vinš.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Nisu svi jogurti dobri za doručak, 3 greške izbegavajte

Read Next

Bitka za Rusku dumu – Rusija od petka bira novi saziv parlamenta