Ministar za izvoz Velike Britanije za RTS: Novi sporazum će održati kontinuitet

Grem Stjuart je, govoreći za Dnevnik RTS-a, rekao da je trgovina Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva udvostručena u poslednjih 10 godina i smatra da može da se uradi mnogo više.

“Vlada Srbije koju vodi premijerka, uz vođstvo predsednika, ima prave ambicije da transformiše infrastrukturu zemlje, unapređenjem puteva, Moravskog koridora. Postoji interes UK za Beogradski metro, životnu sredinu ili obnovljive izvore”, istakao je britanski ministar za izvoz.

Bregzit, kako kaže, jeste uzrokovao neke izazove za poslovanje, ali je ono i dalje snažno.

“Ono što srpske i britanske kompanije treba da znaju jeste da će ovaj novi sporazum održati kontinuitet, ali u okviru njega postoje ambicije obe strane da se ide dalje i ojača ono što radimo. Kada je reč o ulaganjima u Srbiju, ja sam ministar nadležan za našu kreditnu agenciju, UK Export Finance, i mi smo udvostručili naš finansijski apetit kako bismo podržali projekte u Srbiji s dve milijarde na četiri milijarde funti”, istakao je britanski ministar.

Navodi da postoji dogovor i da će uskoro biti potpisan novi trgovinski ugovor između Srbije i Britanije.

“Nadam se da ću biti deo te ceremonije. Sporazum će omogućiti lakši prenos industrijske robe, u oba smera. Naravno, UK je najistaknutiji izvoznik usluga u Evropi, a drugi najveći izvoznik usluga u svetu, nakon SAD, a mi smo i treći najveći partner Srbije u pogledu usluga. Ali mi želimo to da povećamo i ojačamo”, ističe britanski ministar.

Za kraj intervjua RTS-u navodi da je ambasadorka Velike Britanije u Srbiji insistirala da se biciklom provozaju po Beogradu.

“Otišli smo do Beograda na vodi, videli smo Most na Adi, koji je očaravajući, videli smo kako se tamo gradi, videli smo tvrđave i mnoge lepote Beograda. Moram reći, kada sam posetio Palatu Srbija kao gost ministarke Matić, imao sam najdivniji ručak, raskošnu trpezu srpske hrane i vina”, ističe ministar Grem Stjuart.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Gde je u Srbiji kupljeno najviše nekretnina u martu

Read Next

SPREMITE SE ZA LETO NA VREME: Kažite zbogom višku kilograma, bez dijeta i napornih vežbi!