Minimalna cena rada, ni na trećem sastanku bez dogovora

Teško, ali ipak se kreće, ukratko bi se mogli opisati pregovori o minimalnoj ceni rada za sledeću godinu.

“Ministarstvo finansija izašlo je sa predlogom da se minimalna cena rada za 2022. godinu poveća za 9,4 odsto, dakle sa postojećih 32.000 dinara na preko 35.000 dinara, tačnije 35.012 dinara. Dakle, približavamo se toj granici od 300 evra za minimalnu zaradu”, rekao je Siniša Mali, ministar finansija.

Ministarstvo finansija predložilo je da se neoporezivi deo dohotka poveća sa 18.300 dinara na 19.300 dinara kao i da se umanje doprinosi PIO fondu za dodatnih 0,5 odsto. Ako takav predlog bude usvojen, opterećenje plata sa porezima i doprinosima smanjiće se na 61,1 odsto.

“Imali smo dogovor da u roku od tri do pet godina minimalnu zaradu izjednačimo sa minimalnom potrošačkom korpom. Znači ide se ka tome. Izuzetno je veliko povećanje posmatrano procentualno. Već smo prebacili 80 odsto minimalne potrošačke korpe. Nadamo se da ćemo se još više približiti tome”, naveo je predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić.

Ministar finansija Siniša Mali potvrdio je i da je MMF po osnovu Specijalnih prava vučenja odobrio Srbiji 890,22 miliona dolara koji mogu da se koriste za jačanje deviznih rezervi, otplatu skupljih dugova ili izlazak na međunarodno tržište.

“Ta poruka od MMF-a da je Srbiji na raspolaganju ne mala svota novca je još jedna potvrda ne samo naše uspešne saradnje nego uspeha Srbije u sprovođenju reformi koje zajedno sa MMF-om radimo”, rekao je Siniša Mali, ministar finansija.

Sledeći razgovori Socijalno-ekonomskog saveta održaće se 2. septembra.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Valensija bolja od Alavesa, Majorka savladala Espanjol

Read Next

DR NESTOROVIĆ OTKRIVA: Za dobar i jak imunitet potrebne su vam samo ove 3 stvari!