Mihajlovićeva: Zakoni iz oblasti rudarstva i energije prekretnica u energetskoj politici Srbije

Predstavljajući predloge zakona, Mihajlović je u parlamentu kazala da ovi zakoni podrzumevaju da se energetska politika Srbije ubuduće bazira na korišćenju obnovljivih izvora energije i efikasnom korišćenju energije.

Navela je da danas poslanici raspravljaju o predlogu četiri zakona, a to su Predlog izmene i dopune zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, Predlog izmene i dopune zakona o energetici i o dva nova predloga zakona – zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i zakon o upotrebi obnovljivim izvorima energije.

Mihajlović je naglasila da bi ovi zakoni trebalo da doprinesu klimatski održivom privrednom razvoju Srbije, koji, ističe, već postoji u svetu.

Istakla je da je Ministarstvo na novim predlozima zakona radilo u saradnji sa ostalim ministarstvima, direkcijama, preduzećima, civilnim sektorima, da su o njima raspravljali kroz radne grupe, a kasnije i kroz javne rasprave.

“Predložili smo Vladi Srbije ove zakone, koji bi trebalo da doprinesu funamentalnim odlukama u oblastima energetike i rudarstva, da napravimo prekretnicu u odnosu na energetsku politiku iz prethodnih decenija koja se zasnivala 65 odsto iz termoelektrana i ostatak iz hidroelektrana”, rekla je Mihajlović.

Kaže da Srbija do sada nije vodila računa o tome kako se odnosi prema energetici, a kada je reč o rudarstvu da država nije vodila računa da zaštiti mineralne resurse i da ih efikasno koristi.

Mihajlović je istakla da Srbija donosi moderne zakone koji će omogućiti zelene investicije i zelenu energetiku.

“Želimo da postavimo temelje da energetika bude pokretač privrednog razvoja, da njeno učešće ne bude samo pet odsto BDP-a, nego da dođe i do 10 odsto BDP-a”, naglasila je Mihajlović.

Sa ovim zakonima, dodaje ona, Srbija se usklađuje sa evropskim direktivama iz oblasti zaštite životne sredine.

Mihajlović je podsetila da se Srbija potpisivanjem Sofijske deklaracije obavezala na zelenu agendu, odnosno da do 2040. godine koristi 40 odsto energije iz obnovoljivih izvora, a do 2050. godine 50 odsto.

“To Srbija može, a zakoni su prvi korak ka tome”, zaključila je Mihajlović.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Selaković sa Lavrovom o saradnji, Kosmetu i poseti Putina

Read Next

Srbija primenila četvrtinu preporuka GREKO-a