Mihajlovićeva se sastala sa novim direktorom Svetske banke za Srbiju

“Ovo je jako važna godina za nas, jer smo započeli proces energetske tranzicije donošenjem zakona iz oblasti rudarstva i energetike. Zelena agenda – zelena energija za zelenu Srbiju je naša vizija, a ona će doprineti ukupnom privrednom rastu”, istakla je Mihajlovićeva.

Kako se navodi u saopštenju, Mihajlovićeva je rekla i da je u toku izrada nacionalnog plana za klimu i energetiku i Strategije razvoja energetike do 2030. sa vizijom do 2050. godine. Mihajlovićeva je predstavnike Svetske banke upoznala i sa reformom javnih preduzeća i projektima u rudarskom sektoru.

“Cilj reforme EPS-a i ‘Srbijagasa’ jeste da ta javna preduzeća budu profitabilna i tržišno konkurentna, posebno u distributivnom delu. Uskoro ćemo predstaviti i knjigu projekata kojom želimo da privučemo još više investicija, jer smatramo da imamo mnogo potencijala i u rudarskom i u energetskom sektoru”, rekla je Mihajlovićeva.

Dodaje se da je novi direktor Svetske banke Nikola Pontara najavio podršku Ministarstvu u realizaciji svih projekata.

“Energetska tranzicija je dugoročan proces i imaće ogroman pozitivni uticaj na društvo i ekonomski razvoj. Drago mi je što ste započeli taj proces, jer ne postoji alternativa. Podržavamo sve što radite i možete da računate na našu pomoć”, rekao je Pontara.

Kako se navodi, odlazeći predsednik Svetske banke za Srbiju rekao je da je u prethodnom periodu postojala odlična saradnja, da su svi započeti projekti završeni ili je njihova realizacija u toku i zahvalio na reformama koje je potpredsednica Vlade sprovodila u periodu kada je bila na čelu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

“Obavestio sam svog naslednika o svemu što smo do sada radili. Takođe, upoznao sam ga s novim setom zakona. Moram da istaknem da je sve što smo do sada zajedno radili bilo otvoreno i praktično”, rekao je Ndegva.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Otvorena fabrika auto-delova u Jagodini

Read Next

Bez promene referentne kamate, stopa ostaje 1,0 odsto