Mihajlović: Zabranjujemo gradnju MHE u zaštićenim područjima, bilo je propusta na svim nivoima

Biće zabranjena gradnja običnih malih hidroelektrana, derivacionih malih hidroelektrana i svih drugih hidroelektrana, uključujući i velike, naglasila je ministarka na konferenciji za novinare nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju u oblasti energetike sa crnogorskim ministrom za kapitalna ulaganja Mladenom Bojanićem.

Predlog zakona o obnovljivim izvorima energije nalazi se u skupštinskoj proceduri i ministarka je najavila de će se o njemu raspravljati ove nedelje.

Naglasila je kako javnost treba da zna razloge zabranjivanja izgradnje hidroelektrana u zaštićenim područjima Srbije.

“Radimo to zbog toga što u prethodnom periodu izgradnja malih hidroelektrana (MHE) činjena vrlo nesavesno, pa smo mi došli u situaciju da jedan generalno dobar izvor, jer MHE daju određenu količinu električne energije, a pogotovo su značajne za manje i udaljene predele, da moramo da ih zabranimo”, izjavila je Mihajlovićeva.

Objasnila da je nesavesnog ponašanja bilo na svim nivoima, od lokalnog do državnog.

“Imali smo situaciju da su jedinice lokalnih samouprava donosile planske akte, a da nisu vodile računa o tome gde su tačno i kakve su te lokacije, i šta se to vremenski promenilo u samim rečnim vodotocima, pa su davale određene dozvole za lokacije koje suštinski nisu ni trebale da dobiju dozvolu”, izjavila je ministarka energetike.

Dodala je da je zatim bilo nesavesnih investitora koji su gradili MHE ne poštujući građevinske dozvola.

“Pa smo imali situaciju da je Zavod za zaštitu prirode davao jedno odobrenje, pa povlačio to odobrenje, pa davao druge dozvole, što nikako nije smelo da se dešava. Pa smo imali mnogo toga što je dovelo s pravom do svih onih problema u nekim lokalnim samoupravama gde su meštani reagovali”, rekla je Mihajlovićeva.

Zaključila je da se u prethodnom periodu ni nadležni državni organi nisu ponašali odgovorno.

“Imali smo i ćutanje tada nadležnih ministarstava kao što je Ministarstvo za zaštitu životne sredine, kao i tadašnje Ministarstvo rudarstva i energetike. I sve nas je to na kraju dovelo u ovu situaciju da zabranjujemo hidroelektrane”, rekla je ministarka Mihajlović.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Da li je u Srbiji zaštićena konkurencija – kako karteli na aukcijama oštećuju državni budžet

Read Next

Vlada usvojila strategiju državnog vlasništva – šta to znači za javna preduzeća