Merkelova razrešena dužnosti, vlada u tehničkom mandatu

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer je posle konstitutivne sednice Bundestaga, kojoj su prisustvovali i kancelarka sa članovima vlade, u dvorcu Belvi uručio povelje o razrešenju s dužnosti.

Prema članu 69 Ustava Nemačke, mandat saveznog kancelara odnosno ministara prestaje s konstituisanjem novog saziva Bundestaga.

Međutim, s obzirom na to da Bundestag još nije izabrao novu vladu, Štajnmajer je od Angele Merkel zatražio da obavlja dužnost sve do imenovanja svog naslednika.

Vlada ostaje na dužnosti, ali kao tehnička.

Pošto je dobila razrešenje, Merkelova se odmah vratila na svoje mesto, ali ju je Štajnmajer pozvao nazad kako bi se fotografisali.

Predsednik je zahvalio Merkelovoj na 16 godina provedenih na čelu vlade tokom kojih je, kako je dodao, doprinela da Nemačka stekne poštovanje u Evropi i svetu.

Angela Merkel je danas prvi put posle 16 godina sedela na tribini za goste, a prvi put od 1990. godine Merkelova nije više poslanica.

Teoretski, ona je imala mogućnost da kao članica aktuelne vlade sedi na mestu predviđenom za izvršnu vlast u plenarnoj sali, ali se od toga u Nemačkoj prema tradiciji odustaje.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Debata “Reč na reč” – da li je litijum istorijska razvojna šansa Srbije ili korak u ekološku katastrofu

Read Next

Vesti – Nova italijanska nacionalna aviokompanija – Travel Magazine