Meksiko, narko-kartel objavio rat policiji

Samo u aprilu, u Guanahuatou ubijeno je 11 policajaca, od kojih je nekoliko prethodno oteto i podvrgnuto mučenju, navodi se u istraživanju agencije Poplab.

Ukupno je oteto sedam pripadnika policije, mahom tokom slobodnih dana. Još nekoliko je ubijeno ispred svog doma i u prisustvu članova porodica, koji su bili prisiljeni da gledaju egzekucije.

“Ukoliko želite rat, imaćete ga. Već smo vam pokazali da znamo gde se nalazite, a sada dolazimo po vas”, navodi se na velikom transparentu koji su pripadnici nako-kartela postavili u Guanahuatu.

“Za svakog našeg pripadnika kojeg uhapsite, ubićemo dvojicu policajaca gde god se nalazili”, upozorili su meksički mafijaši.

Zvaničnici te države nisu želeli da objave podatke o broju ubijenih policajaca, ali su istraživači agencije Poplab naveli da su od 2018. godine u tom regionu ubijena ukupno 262 pripadnika snaga bezbednosti, od kojih 36 od početka 2021. godine.

Zbog ogromnog broja ubistava, veliki broj policajaca je jednostavno evakuisao porodice i napustio posao, navodi Poplab.

AP navodi da su, u januaru, pripadnici narko-kartela upali u kuću jedne policajke i ubili joj muža. Nakon mučenja, ustreljena je metkom u glavu.

Rat bandi protiv policije prati i predizborno nasilje. Najmanje 34 kandidata na meksičkim izborima ubijena su od septembra, javlja list Norte.

Pred izbore 6. juna, politička scena u Meksiku se naprosto raspala pod pritiskom narko- kartela, čiji se pripadnici smatraju odgovornim za 476 napada na političare, od kojih je 79 bilo sa smrtnim ishodom.

Meksički mediji takođe navode da se u toj državi u poslednje vreme beleži bezmalo sto ubistava dnevno i da je prethodne godine ubijeno 34.600 ljudi.

Tokom 2020. godine zabeleženo je 604 miliona krađa.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Tajvan, brod udario u dizalicu, druga dizalica pala na kontejnere

Read Next

Vaši putopisi – Janda – moćan Dunav, netaknuta priroda Srema i jedna legenda – Travel Magazine