Međuvladina konferencija EU i Srbije do kraja juna ove godine

Ministarka za evropske integracije i glavni pregovarač Republike Srbije za pristupne pregovore Jadranka Joksimović, obavestila je članove vlade i predstavnike Koordinacionog tela da očekujemo da će do kraja juna biti održana međuvladina konferencija na kojoj će, na najvišem političkom nivou, sa evropskim partnerima biti u potpunosti usaglašena primena nove metodologija za našu zemlju.

Srbija je, navela je Joksimovićeva, prihvatajući reformisani način pristupanja EU, odgovorno i pravovremeno uvela i klasterski pristup i u svoju koordinacionu strukturu i time se obavezala na još temeljnije usklađivanje reformskih aktivnosti i dodatnu političku sinergiju i snažnije političko vođenje procesa, kako nova metodologija i nalaže.

Razmatrane su aktivnosti vlade po svih šest klastera, pre svega one u prvom, koji se odnosi na Osnove, odnosno na vladavinu prava. Zaključeno je da treba usmeriti dodatne napore da se dostignu prelazna merila u tom segmentu, koja je postavila EU, a koja su i najvažnija za dalji napredak pregovaračkog procesa.

Joksimovićeva je naglasila da smo, u teškim epidemiološkim uslovima u prošloj godini, završili reviziju akcionih planova za pregovaračka poglavlja 23 i 24 u konsultaciji sa Evropskom unijom i civilnim društvom. Na taj način je, prema njenim rečima, postignut reformski kontinuitet. Posebno se razgovaralo o pripremama za potencijalno otvaranje klastera 3 – konkurentnost i inkluzivni rast i klastera 4 – zeleni dogovor i održiva povezanost, kao i o daljim aktivnostima na ubrzanju spovođenja reformi u pristupnom procesu.

Na sastanku, kojem je su prisustvovali predstavnici svih ministarstava Vlade Srbije, Joksimovićeva je predstavila unapređenu i izmenjenu pregovaračku strukturu, u skladu sa principima nove metodologije. Dogovoren je kontinutiet održavanja sastanaka Koordinacionog tela, s ciljem dodatnog ubrzanja i pojačanog praćenja svih reformiskih aktivnosti u pristupnom procesu.

S obzirom na to da je novom metodologijom definisano šest vodećih politika Evropske unije, dogovoreno je da će pregovaračke grupe, koje su do sada, po ranijoj metodologiji, radile uglavnom nezavisno, sada biti uzajamno tematski povezane u okviru jednog klastera, kojim će rukovoditi klasterski koordinatori. Na ovaj način, kako je objašnjeno, postići će se koherentnost Tima za podršku pregovorima i unaprediti političko vođenje procesa, kako novi pristup i zahteva.

Koordinacionim telom predsedava predsednica vlade Ana Brnabić, a rukovodi glavni pregovarač i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Kurti putuje u Brisel naredne nedelje, ne sastaje se sa Vučićem

Read Next

Vučić u Briselu 26. aprila o ubrzanju evropskog puta Srbije