Međusobne optužbe Amerike i Kine o poreklu koronavirusa

Direktor Kancelarije komisije za spoljne poslove Kine Jang Đieči i američki državni sekretar Entoni Blinken održali su u petak telefonski sastanak koji je potvrdio velika neslaganja u brojnim spornim oblastima, među kojima su i američke tvrdnje o ograničavanju političkih sloboda u Hongkongu i masovnom zatvaranju muslimana u kineskoj severozapadnoj regiji Sinđijang, prenosi AP.

Blinken je tokom razgovora pozvao Kinu na saradnju i na transparentnost oko porekla kovida 19, zatražio je da Peking prekine svoju kampanju pritisaka na Tajvan, izrazio zabrinutost SAD po pitanju postupanja prema Ujgurima u Sinđijangu i pogoršanju demokratskih prava u Hongkongu.

U svom odgovoru na primedbe iz Vašingtona, Jang je prema agenciji Sinhua, poručio da je Kina duboko zabrinuta, kako je rekao, zbog apsurdnih tvrdnji da je koronavirus pobegao iz kineske laboratorije u Vuhanu.

“Kina se odlučno protivi bilo kakvim nedoličnim radnjama koje koriste epidemiju kao izgovor za klevetanje Kine i prebacivanje krivice”, naglasio je kineski diplomata.

Pozvao je SAD da poštuju činjenice i nauku i da se uzdrže od politizacije istrage porekla kovida 19 i koncentrišu se na međunarodnu antipandemijsku saradnju.

U odgovoru na američke optužbe o postupanju prema muslimanskoj manjini i stanju demokratije u Hongkongu, Jang je rekao da su SAD izmislile razne laži o Sinđijangu u pokušaju da ugroze stabilnost i jedinstvo u toj pokrajini, a da je pitanje Hongkonga unutrašnja stvar Kine.

O navodnim pritiscima na Tajvan, koje je tokom razgovora pokrenuo američki državni sekretar, Jang je poručio da će Peking čvrsto braniti svoj nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet.

Jučerašnji razgovor dvojice zvaničnika bio je prvi od njihovog vrlo napetog susreta u martu u Enkrodžu na Aljasci, kada su dve sile izložile svoja velika neslaganja u javnost i pokazale da su se njihovi odnosi pogoršali i pali na najniži nivo u poslednjih nekoliko decenija.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Kim Džong Un pozvao na jačanje vojne moći

Read Next

Pucnjava u Teksasu, najmanje 13 povređenih