Mašina za eutanaziju: Jedan pritisak dugmeta gasi život (foto)

Australijski zagovornik eutanazije Filip Ničke, poznatiji kao „Dr Smrt“, napravio je kontroverznu kapsulu, namenjenu onima koji žele „miran odlazak na onaj svet“.

Pritiskom na dugme, kapsula se puni azotom, pa korisnik u roku od jednog minuta gubi svest, a umire za pet minuta.

Kada se nivo kiseonika u kapsuli smanji, korisnici umiru od hipoksije.

Slični tekstovi

„Zainteresovani“ mogu pomoću kompjuterske simulacije i virtuelnih naočara da steknu utisak o tome kako izgleda takva smrt. Pritom, mogu da biraju poslednji prizor koji će videti, na primer, alpske predele, ili more.

Ničkeova mašina izazvala je žestoke reakcije. Protivnici smatraju da je kapsula „zastrašujuća“ i da „veliča samoubistvo“.

Oni koje žele da koriste Ničkeovu mašinu moraće da urade test na internetu kako bi se utvrdilo da su mentalno zdravi i da žele sami da odluče o sopstvenoj smrti. Nakon toga će dobiti četvorocifrenu šifru, koja važi 24 sata. Kada je unesu u kompjuter, pritiskaju dugme i proces počinje.

Dr Ničke je razvio kapsulu u Holandiji, zajedno sa inženjerom Aleksandrom Banikom, sa ciljem da postane dostupna širom sveta.

On ističe da „Sarco“ pre pruža mogućnost „euforične“ smrti, nego „dostojanstvene“.

– Kako bi bilo kada bi naš poslednji dan na planeti bio i jedan od najuzbudljivijih? rekao je dr Filip (73) za „Hafington post“, istakavši da kapsula može da se transportuje do bilo koje tačke na svetu.

Kada nastupi smrt, odvaja se od postolja i može da posluži kao mrtvački sanduk.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Jedna od najpopularnijih pevačica današnjice se udala u tajnosti (foto)

Read Next

Maja Gojković za RTS o povratku kulture u naš život