Mali se sastao sa misijom MMF-a, u narednih 10 dana kamen temeljac za fabriku vakcina

Tema aktuelnih razgovora sa misijom MMF-a je i novi aranžman koji treba da bude potpisan sa tom međunarodnom institucijom, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ministar finansija je istakao da je Srbija u prvom kvartalu ove godine zabeležila bolje rezultate nego što je to planirano budžetom za 2021. godinu.

Naglasio je da je pad BDP-a u prvom kvartalu iznosio 0,5 odsto, što je bolji rezultat od očekivanog, te da je ključan drugi kvartal, za koji se očekuje rast od preko 10 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Time bi se, naveo je, dostigao projektovani godišnji rast od 6 odsto, a njemu će doprineti i veliki infrastrukturni radovi na kapitalnim projektima.

Mali kaže i da je nezaposlenost u prethodnoj godini iznosila devet odsto, što je, ističe, ogroman uspeh u uslovima ekonomske krize izazvane pandemijom kovida-19, a posledica obimnog ekonomskog paketa mera za podršku privredi i građanima.

Istakao je i da je Srbija među najuspešnijim državama u Evropi i na svetu po broju vakcinisanih i revakcinisanih građana, što je ogroman uspeh i pomaže dalje otvaranje domaće ekonomije.

Uskoro kamen temeljac za fabriku vakcina 

Istakao je i da će u narednih deset dana biti položen kamen temeljac za izgradnju nove fabrike vakcina.

Tema razgovora je bila i reforma javnih preduzeća, što je, prema rečima dva sagovornika, važan reformski cilj koji će sigurno biti deo novog aranžmana.

Ministar je u tom smislu naglasio da je usvojena Strategija državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Republike Srbije za period od 2021. do 2027. godine, kao i da sledi usvajanje akcionog plana.

Sagovornici su razgovarali i o Strategiji za razvoj tržišta kapitala koja će, kako je istakao ministar, biti usvojena u trećem kvartalu ove godine.

Prema njegovim rečima, to je jedan od apsolutnih prioriteta Ministarstva finansija i važan reformski cilj koji je dogovoren sa MMF-om.

O zelenoj agendi 

Mali i Kes Martejn su razgovarali i o poreskoj politici u kontekstu “zelene agende”. U tom smislu, ministar je istakao da je važno da se jasno definiše zelena strategija Srbije za naredne decenije, kako bi u skladu sa tim mogla da se definiše i poreska politika.

Mali je rekao da je Srbija zainteresovana i da emituje zelene obveznice, ali i da je za to upravo potrebna jasna “zelena agenda”.

Na sastanku je bilo reči i o reformi Poreske uprave, koja je u toku i odvija se predviđenom dinamikom. Mali je istakao i da će u maju biti položen kamen temeljac za novu zgradu Poreske uprave.

Takođe, tema onlajn susreta su bila i fiskalna pravila kao i unapređenje praćenja fiskalnih rizika.

Mali i Kes Martejn razgovarali su i o novom aranžmanu sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, a koji bi, kao i prethodni, bio isključivo savetodavnog karaktera, odnosno ne bi podrazumevao finansijsku podršku.

Novi aranžman će biti usmeren na sprovođenje i završetak strukturnih reformi, kao i na očuvanje postignute fiskalne stabilnosti.

Redovne konsultacije koje Međunarodni monetarni fond sprovodi po članu IV Statuta obavljaju se sa svim zemljama članicama u okviru nadzorne funkcije MMF-a.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Referentna kamatna stopa ostaje ista

Read Next

NE MOŽE DA OSETI BOL, PUN JE MASNOĆA I RAZMAŽEN KAO DETE: 10 neverovatnih činjenica o mozgu!