Mali sa američkim ambasadorom Hilom: Nova garantna šema DFC-a za pomoć preduzećima

Mali je ambasadora Hila, kako se navodi, upoznao sa makroekonomskim rezultatima koje je naša zemlja postigla, naglašavajući da smo ekonomski jaki i stabilni. Hil je pohvalio postignute makroekonomske rezultate, ukazujući da SAD žele da Srbija uspe, da bude još jača i otpornija.

Dodaje se da je na sastanku bilo reči o garantnoj šemi koju Američka korporacija za međunarodno razvojno finansiranje (DFC) uz podršku Ministarstva finansija sprovodi sa bankama u Srbiji, a putem koje će srpskoj privredi postati dostupan širok spektar finansijskih proizvoda po najpovoljnijim uslovima.

“Tokom meseca decembra će biti i zvanično predstavljena ova garantna šema, a na taj način, preduzećima će biti pružena pomoć da rastu, da otvaraju nova radna mesta i očuvaju poslovanje i u teškim vremenima”, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da su se Mali i Hil posebno osvrnuli na inicijativu Otvoreni Balkan. Oni su se složili da je ova inicijativa dobra ideja i sjajna prilika za bolju povezanost, lakše kretanje ljudi i roba, nova radna mesta.

Mali je istakao da je Srbija potpuno posvećena toj inicijativi ocenjujući da kroz ekonomiju možemo da učinimo čudo i da se tako dodatno povežemo sa regionom.

“Mali i Hil su razgovarali i o infrastrukturnim projektima, sa posebnim osvrtom na Moravski koridor. Ministar je ukazao da aktuelna svetska kriza nije zaustavila velike infrastrukturne projekte koji su važni za rast naše ekonomije, uz napomenu da je  Moravski koridor,  na čijoj izgradnji radi američki konzorcijum, od izuzetnog značaja”, navedeno je u saopštenju. 

Ocenili da je saradnja dve zemlje na visokom nivou i kao primer naveli kompanije koje investiraju u Srbiji poput NCR-a, a ambasador Hil je ukazao da Srbija ima dobre kadrove i stručne, mlade ljude.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Barselona rutinski do nove pobede, Asvel ubedljivo trijumfovao nad Baskonijom

Read Next

14 STVARI KOJE CRPE ENERGIJU: Svaki dan ponavljate istu grešku, a niste ni svesni da vas ove navike uništavaju