Mali: Postepeno uvođenje e-faktura od 1. januara 2022.godine

Predstavljajući Predlog zakona o elektronskom fakturisanju, Mali je kazao da je reč o sistemskom zakonu koji menja način funkcionisanja privrede po ugledu na digitalne fakture koje se kao praksa već sprovode u Evropskoj uniji i koje treba da doprinesu transparentnosti i pravnoj sigurnosti u poslovanju.

Prema rečima ministra finansija, predloženi zakon podrazumeva da će postepeno uvoditi obaveza rada izdavanja i primanja elektronskih faktura za sve one privredne subjekte koji su u sistemu PDV-a od 1. januara 2022. do 1. januara 2023. godine.

Istakao je da će korišćenje sistema e-faktura biti besplatno, a za one privredne subjekte koji žele da koriste informacione posrednike oni će, kako objašnjava, to moći da urade, ali će njihov odnos biti regulisan međusobnim ugovorom, a ne zakonom.

“Što se rokova tice, ovaj će sistem da se uvodi fazno od 1. januara 2022. godine. Svi subjekti javnog sektora biće u obavezi da primaju, čuvaju i izdaju e- fakture između sebe. Takođe oni koji su u privatnom imaće mogućnost da izdaju elekronske fakture javnom sektoru ukoliko žele da rade sa javnim sektorom”, rekao je Mali.

On je naveo da će od 1. jula 2022. godine subjekti privatnog setora biti osposobljeni, odnosno moraju da budu osposobljeni da primaju i čuvaju e-fakture i od javnog i od privatnog sektora.

“Od 1. januara 2023. ceo privatni sektor će biti u obavezi da prima i salje e- fakture”, poručio je Mali.

Ministar je ocenio da je to ogroman korak napred za srpsku privredu, navodeći da više neće biti papirnih faktura i pečata. 

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Fabrika u Kragujevcu nastavlja sa proizvodnjom “Fijatovih” vozila

Read Next

Ndegva za RTS: Sprovedene reforme odlična osnova za dobar privredni rast Srbije