Mali poslanicima: Sporazumi vredni 768 miliona evra ključni za dalji ekonomski rast

Obraćajući se poslanicima u parlamentu, Siniša Mali je rekao da su tri oblasti na koje se odnose zakonski predlozi – dalja izgradnja i unapređenje saobraćajne infrastrukture, životne sredine i javnog sektora.

Mali je istakao da je Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o partnerstvu između Vlade Srbije i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske važan za nastavak saradnje budući da je dosadašnji odnos sa Veliko Britanijom bio regulisan Sporazumom o stabilizaciji i pridružvanju, dok je ta zemlja bila deo EU.

Dodao je da Srbija od 2016. godine ostvaruje suficit sa Velikom Britanijom, navodeći da sporazum o kojem se razgovara definiše bilateralne odnose tako da se podstiču dalje investicije.

Krediti za obnovu pruga i zelenu agendu

Skupština pretresa i predlog zakona o kreditima Francuske agencije za razvoj za programe u vezi sa klimatskim promenama i modernizaciji železničkog sektora.

Reč je, kaže Mali, o dva programska sporazuma koja se odnose na unapređenje, efikasnost i transparentnost javnog sektora, s jedne strane, odnosno na Zelenu agendu, sa druge strane. 

“Ono što je za mene kao ministra finansija važno je da ćemo mi već do kraja godine izaći i na međuanrodno tržište kapitala sa takozvanim zelenim obveznicama. Kandidovaćemo projekte koje država ima u raznim oblastima koji se tiču naše ekologije”, naveo je Mali.

Kada je reč o železničkoj infrastrukturi, radiće se rekonstrukcije velikog broja železničkih pružnih prelaza, revitalizacija te infrastrukutre, obnova koloseka, obnova tunela u centru Beograda.

“Prioritet su nam izgradnja srpsko-mađarske železnice, odnosno brze pruge od Beograda do Budimpešte. To se trenutno gradi i radi. Takođe, rekonstrukcija pruge Niš-Dimitrovgrad, krenula je i rekonstrukcija pruge od Subotice prema Segedinu. U budžetu smo obezebedili 62 miliona evra za nabavku tri nove ‘Štadlerove’ vozne kompozicije”, dodao je Mali.

Obnova nasipa na Savi i Drini

Govoreći o Predlogu zakona koji se odnosi na projekat integrisanog razvoja koridora reke Save i Drine, taj sporazum je, kaže Mali, vredan 78,2 miliona evra i ideja je da se kroz sporazum saniraju nasipi na svim prioritetnim područjima duž koridora reke Save. 

“Obnova nasipa na Kolubari koji štiti Obrenovac, nasipa na Novom Beogradu, podrška za unapređenje lučne infrastrukture u Sremskoj Mitrovici, planiranje i razvoj turizma na koridorima Save i Drine, uključujući i projektovanje master plana za nautički turizam i eko turizam”. 

Gasni interkonektor i Moravski koridor

Pred poslanicima je i Predlog zakona o potvrđivanju finansijskog ugovora za izgradnju gasnog interkonektora od Niša do bugarske granice, između Srbije i Evropske investicione banke.

“Radi se o jednom od najvažnijih infrastrukturnih projekata u ovom trenutku koji treba da obezbedi stabilno snabdevanje gasom i diversifikuje načine na koji gas stiže u Srbiju”, rekao je ministar.

Mali je govorio i o Zakonu o potvrđivanju ugovora o finansiranju izgradnje Moravskog koridora, a ukupna vrednost je 431,6 miliona evra.

“Radi se o projektu od nacionalnog značaja za dalji razvoj Srbije. Izgradnja je već krenula, i taj deo od Pojata do Kruševca biće gotov do naredne godine. Moravski koridor će biti prvi digitalni auto-put”, naveo je Mali.

Ministar je poručio da će Moravski koridor dužine 112 kilometara biti gotov do 2024. godine.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Vučić uputio telegram saučešća Putinu

Read Next

Petković: Bez ZSO 3.000 dana, odgovornost Prištine, ali i Brisela