Mali: Izašli smo u susret frilenserima, ali postoji crvena linija

Predstavljajući rešenja zakona iz oblasti Ministarstva finansija na Odboru za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, Mali je istakao da je država najviše izašla u susret frilenserima koji su mesečno zarađivali do 56.000 dinara i da oni nisu u obavezi da plaćaju poreze i doprinose unazad.

“Time smo najvažniji zahtev tih udruženja frilensera uvažili”, rekao je Mali govoreći o Predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o porezu na dohodak građana i Predlogu zakona o dopuni zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

Ističe da postoje frilenseri koji su zarađivali stotine hiljade evra klađenjem na internetu ili iznajmljivanjem stanova u Beogradu i da oni moraju da plate porez.

“To je crvena linija koju smo rekli da nećemo preći. Međutim, i njima smo delimično izašli u susret. Na primer, ukoliko je neko zarađivao 700 evra mesečno, kroz reprogram smo ponudili da ne naplaćujemo zateznu kamatu, kroz tih 120 rata, tako da će oni taj stari dug plaćati mesečno 7,4 evra. Mislim da je to više nego fer”, rekao je Mali.

Ukazuje da je država i tu “na veoma tankoj liniji”, s obzirom da, ističe, postoji veliki broj frilensera koji su platili sve poreze i doprinose i koji stalno komentrarišu da nije fer da sada neko ne plati porez.

“Takođe, imate 2,2 miliona građana Srbije koji plaćaju poreze i doprinose redovno, iako imaju minimalnu zaradu”, podvukao je Mali.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Potpisan trgovinski sporazum između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva

Read Next

Mihajlovićeva sa delegacijom MMF-a: Nova era u srpskoj energetici