Mali: Inicijativa za izdavanje zelenih obveznica odličan signal za investitore

Siniša Mali je predsedavao prvom sednicom Međuresorne radne grupe za pripremu, izradu i sprovođenje okvirnog dokumenta za izdavanje zelenih obveznica Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu.

Zadaci radne grupe su da obezbedi sve neophodne informacije i dokumentaciju za izradu Okvirnog dokumenta za potrebe izdavanja zelenih obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu, da izvrši ocenu i selekciju projekata koji će se finansirati od sredstava iz emisije zelenih obveznica, kao i da nakon emisije upravlja sredstvima i izveštava Vladu i investitore o korišćenju sredstava i sprovođenju projekata, koji se finansiraju iz emisije zelenih obveznica, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ministar je istakao da je to još jedan pokazatelj opredeljenosti i posvećenosti Srbije takozvanoj “zelenoj agendi” i povećanju ulaganja u ekologiju i zaštitu životne sredine.

Mali je napomenuo da se tržište zelenih obveznica u poslednjih nekoliko godina rapidno razvija sa ciljem da se obezbedi finansiranje projekata koji doprinose ekološkoj održivosti u najširem smislu.

Prema njegovim rečima, prihvatljivi zeleni projekti se mogu odnositi na obnovljivu energiju, energetsku efikasnost, kontrolu i prevenciju zagađenja, očuvanje biodiverziteta, održivo upravljanje vodom i otpadnim vodama, zelene zgrade i ublažavanje klimatskih promena.

“Iz godine u godinu se u celom svetu sve više ulaže u ekologiju i zaštitu životne sredine i to je politika kojom se rukovodi i Vlada Republike Srbije”, rekao je Mali.

Budžet za ekologiju više od 24 milijarde dinara

Podsetio je da su rebalanskom budžeta za 2021. godinu za ekologiju obezbeđena dodatna sredstva u iznosu od 16 milijardi dinara, tako da je ukupan budžet za ekologiju preko 24 milijarde dinara.

Kako je dodao, inicijativa Ministarstva finansija za izdavanjem zelenih obveznica Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu još jedan je pokazatelj opredeljenosti i posvećenosti sprovođenju takozvane “zelene agende”, i odličan je signal za investitore u toj oblasti.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Tabaković: Visoka aprilska inflacija privremena, državnim davanjima sprečen veći pad lične potrošnje i BDP-a

Read Next

SIGURNIJI I JEFTINIJI: Regulišite visok krvni pritisak uz pomoć ovih 6 lekovitih biljaka!