Mali: Dogovorene sve aktivnosti Otvorenog Balkana do samita u Tirani

Ove aktivnosti će, kako je Mali objavio na Instagramu, doprineti olakšavanju trgovine, saradnji u oblasti bezbednosti hrane, fitosanitarne i veterinarske inspekcije.

“Između ostalog, dogovoreno je da će se do kraja godine intenzivno raditi na uspostavljanju sistema za elektronsku razmenu svih neophodnih dokumenata, carinskih deklaracija, fitosanitarnih i veterinarskih sertifikata, kao i na unapređenju već postojećih sistema. Realizacija ove mere će značajno doprineti manjem zadržavanju kamiona na granicama”, rekao je ministar.

Dodao je da je dogovoreno i potpisivanje sporazuma kojim će se omogućiti slobodan pristup tržištu rada građana tri zemlje, tako da će oni moći slobodno da borave i rade na teritoriji Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Mali je naveo da je dogovoreno da će do kraja godine sve tri zemlje uvesti sistem gde će sve granične službe raditi neprekidno.

“Osim toga, sve tri strane će do kraja godine da potpišu i validiraju sporazume o priznavanju statusa ovlašćenih privrednih subjekata što će pojedinim kompanijama u velikoj meri olakšati prelazak granice i doneti druge benefite”, kazao je Mali.

Dodao je da će biti osnovana i zajednička radna grupa koja će se baviti harmonizacijom poreske politike naše tri zemlje.

“Zadovoljni smo dosadašnjim radom, idemo dalje!”, poručio je Siniša Mali.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Sočnija i ukusnija od obične: Posna musaka koju ćete obožavati

Read Next

Postignut sporazum o klimatskim promenama u Glazgovu