Maja Gojković za RTS o povratku kulture u naš život

Izgleda da se i svetska kulturna scena vraća u život. Nakon prošlogodišnjeg odlaganja zbog pandemije, čuveno Bijenale u Veneciji okupiće kulturne poslenike iz celog sveta.

Ministarka Maja Gojković rekla je za RTS da je veoma značajno što će Srbija biti predstavljena na međunarodnom festivalu kao što je Bijenale u Veneciji.

“Tema im je bio grad Bor. Naši autori, arhitekte, pokazuju kako je to živeti u Boru koji je nekada bio pojam i kako je sada živeti u jednom rudarskom kraju. Ministarstvo kulture naravno podržava arhitektonsko Bijenale, a ja ću im se pridružiti na manifestaciji”, navela je ministarka.

Gojkovićeva je rekla da se 22. maja otvara ceo festival, i nada se da će imati priliku da razgovaram sa direktorom Bijenala.

Kada je reč o povratku kulture u naš život posle relaksacije mera, Maja Gojković kaže da je prioritet bio da se vakcinišu ljudi koji rade u oblasti kulture, tako da će na manifestacijama sada biti prisutno više ljudi.

“Kada su iz regiona zatražili pomoć, uspeli smo i njima da pomognemo. Mnoge američke kompanije trenutno rade u Srbiji, što pokazuje da se dobro borimo sa pandemijom. Izgleda da smo umeli dobro da se organizujemo”, naglasila je ministarka.

Prema njenim rečima, izdvojeno je dosta novca da se pomogne umetnicima, a i estradi.

Ono što je važna vest ovih dana, ne samo za kulturu, već i za grad Beograd i za državu, jeste da je Muzej grada Beograda otkupio 148 umetničkih dela “Jugoeksporta”.  

“Važno je da se ovo desilo. Muzej grada Beograda je prvi reagovao na vest da će se prodavati veliki broj umetničkih dela. Tu su dela naših najčuvenijih slikara. Nemoguće je da za 80.000 evra kupujemo slike slikara poput Lubarde, Konjovića. Cena nije visoka kada vidimo šta je moglo da se desi, da neko preprodaje te slike”, navela je Gojkovićeva.

Dodala je da je te slike Muzej proglasio kulturnim blagom, a sledeći korak je da se nastavi postupak i da se sudskim putem dokaže da je slike trebalo kupiti po prvobitnoj ceni.

Naglasila je da je Ministarstvo kulture pokrenulo novi projekat po uzoru na evropske prestonice pod nazivom “Prestonica kulture Srbije”.

Gojkovićeva je rekla da je konkurs objavljen u listu Politika i da pravo učešća imaju svi gradovi i opštine sem Beograda i Novog Sada.

“Krajem septembra ćemo znati ko će biti prestonica kulture. Iz budžeta je izdvojen novac da pobednik završi infrastrukturne radove. Cilj je suštinska decentralizacija kulture, niko do sada konkretno ništa nije uradio po tom pitanju, a svi su o tome pričali”, navela je ministarka.

Maja Gojković, koja je i ministarka informisanja, kaže da dve oformljene radne grupe dobro rade svoj posao, a Ministarstvo i Vlada odmah reaguju kada su novinari ugroženi. 

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Naomi Kembel šokirala svet: Otkrila da je u 50. postala majka (foto)

Read Next

Stefanović: Nisam učestvovao u aktivnostima koje bi ugrozile Vučića ili članove njegove porodice