Luksuzna vozila rasprodata, raste prodaja putničkih automobila – da li je kraj krize na vidiku

Ono što je bila težnja svake godine u svetu automobilizma, ponovilo se i ove godine. Novi modeli skupih vozila rasprodati su, pojedinci čekaju nove modele i do 30.000 evra.

Iako nema promocije automobila, popusti i razne vrste poklona očekuju kupce. U udruženju uvoznika nisu optimisti, ali kažu da je situacija kod nas mnogo bolja nego u okruženju.

“Pošto sajma neće biti, vidimo da mnogi brendovi oglašavaju sajamske uslove koji su u ovoj sezoni nešto na šta su kupci navikli. Imamo i usporenu dobavljivost novih vozila zbog zaustavljanja proizvodnje kod pojedinih proizvođača tako da sam rast prodaje u nekom procentu ne očekujemo”, navodi Aleksandra Graovac, sekretar Udruženja Asocijacije uvoznika vozila i delova.

Tržište je živnulo od kako je počeo proces reciklaže, kažu u jedinoj domaćoj fabrici automobile “FCA Kragujevac”. Kupuje se više u prva tri meseca ove godine.

“Tržište ove godine raste u proseku osam odsto od čega su putnički automobili devet odsto, a komercijalna vozila pet odsto. Kada su fizička lica u pitanju, povećanje prodaje je 38 odsto. Ako pričamo o 2019. godini koja nije imala kovid, rast je 28 odsto. Mnogi bi pomislili da smo izašli iz krize, međutim, ja to ne mogu da tvrdim jer sajma nije bilo i nije bilo apstinecije u kupovini u prva tri meseca”, ukazuje Boris Čučković iz “FCA Kragujevac”.

I dalje imamo subvencije za električna i hibridna vozila za šta je odvojeno skoro milion evra.

Čisto električno vozilo ima subvenciju od 5.000 evra, dok hibridi imaju polovinu od toga.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Totenhem ne odustaje od Evrope, het-trik Bejla protiv Šefilda

Read Next

JEDAN TRIK ČUVA KOSU OD UPROPAŠĆAVANJA DLAKE: Samo OVAKO se pravilno suši kosa fenom?