Lukašenko Zapadu: Nove sankcije i putovaćete preko Severnog pola

“Ako budete vršili pritisak novim sankcijama – zaobilazićete Belorusiju preko Severnog pola i Sredozemnog mora. Za sada ćemo se u uslovima pandemije i dalje ponašati ljudski u pogledu tranzita, kretanja putničkog i teretnog saobraćaja i tako dalje”, rekao je Lukašenko, prenosi list Belorusija danas.

Prema njegovim rečima, sankcije nemaju nikakve veze sa pravnim sistemom, prenosi Sputnjik.

“Primena restriktivnih mera kao instrumenta pritiska na suverenu državu je bezakonje i ucena na međunarodnom nivou. To je ucena koja se, da Vas podsetim, u dokumentima UN i drugih međunarodnih organizacija osuđuje kao neprihvatljiva mera”, istakao je Lukašenko.

Podsetio je da je paket sankcija protiv Belorusije uveden na dan 80. godišnjice početka Drugog svetskog rata i objasnio taj potez time da “Evropi nije stalo ni do naroda koji je najviše stradao od varvarske i neljudske invazije evropskog fašizma”.

Kako je rekao, sankcije nisu uvedene samo protiv Minska. Uvedene su i protiv Ruske Federacije, dodao je i ocenio da je priča sa nedavnim sletanjem aviona u Minsku samo formalni povod za sankcije.

Nakon predsedničkih izbora 9. avgusta 2020. godine na kojima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko u Belorusiji su počeli masovni protesti opozicije.

Evropska unija, SAD i Kanada takođe ne priznaju rezultate izbora i uvele su sankcije Belorusiji, između ostalog i zbog prinudnog spuštanja aviona kompanije “Rajaner” u Minsk i hapšenja opozicionog novinara koji se nalazio na tom letu.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Brod “Ever Given” dobio dozvolu da otplovi iz Sueckog kanala

Read Next

Rusija, uhapšen muškarac koji je uzeo taoce u “Sberbanci”