Lukašenko: Oni koji nam ne žele dobro pokušavaju da zadave Belorusiju

To je prvi njegov komentar nakon prinudnog sletanja putničkog aviona “Rajanera”, koje je izazvalo međunarodno negodovanje, preneo je Rojters.

Lukašenko je branio postupanje vlasti u vezi sa prinudnim sletanjem aviona “Rajanera” u nedelju i optužio one koji su kritikovali tu akciju za prelazak crvenih linija i napuštanje zdravog razuma u napadima na Belorusiju.

Predsednik Belorusije je izjavio da je opozicioni bloger Roman Protaševič, čije je hapšenje izazvalo međunarodno negodovanje, planirao da izvede krvavu pobunu u Belorusiji, javio je Tas.

Protaševič je stavljen na poternicu beloruskih vlasti u novembru, nakon prošlogodišnjih masovnih protesta organizovanih zbog sporne izborne pobede Aleksandra Lukašenka, preneo je Rojters.

Lukašenko je optužio Zapad da je pokušao da iskoristi preusmeravanje aviona “Rajanera” tokom vikenda za vođenje hibridnog rata protiv njega, i rekao da je lažno prikazao njegovo postupanje u vezi sa incidentom.

On je naveo da je postupio legalno i u skladu sa svim međunarodnim normama, ali da su oni koji mu ne žele dobro pokušali da iskoriste avionsku epizodu kako bi probali da podriju njegovu vladavinu.

“Kao što smo predviđali, oni koji nam ne žele dobro izvan zemlje i u zemlji su promenili metode napada na državu”, rekao je Lukašenko u parlamentu.

Oni koji nam ne žele dobro prešli su mnoge “crvene linije” i napustili zdrav razum i ljudski moral, istakao je predsednik Belorusije.

Ovo je prvi njegov komentar nakon prinudnog sletanja putničkog aviona “Rajanera”, koje je izazvalo međunarodno negodovanje, preneo je Rojters.

Predsednik Belorusije, kako tvrdi agencija, naredio je u nedelju prinudno sletanje u Minsk aviona kompanije “Rajaner” u kojem je putovao istaknuti opozicioni bloger Roman Protaševič.

U izveštaju britanske novinske agencije navodi se da je Lukašenko lično naredio i da jedan avion beloruske ratne avijacije doprati avion “Rajanera” do aerodroma u Minsku.

Protaševič, koji je bio na poternici beloruskih vlasti nakon prošlogodišnjih masovnih protesta organizovanih zbog sporne izborne pobede Aleksandra Lukašenka, uhapšen je nakon sletanja aviona na aerodrom u Minsku.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Ko je izdao Falkonea i Borselina? Italija se priseća ubijenih boraca protiv mafije

Read Next

Uhapšene tri osobe zbog pada žičare u Italiji, priznali da su namerno blokirali kočnice