“Lovac na podmornice” odleteo na Arktik – na Severnom polu sve hladnije, a led se topi

Ovih dana jedno izuzetno važno saopštenje britanskog ministarstva odbrane skoro se potpuno neprimetno provuklo medijima i ostalo u senci rata u Ukrajini.

Naime, Velika Britanija uputila je u oblast Arktika avion P-8, koji je poznat pod nadimkom “lovac na podmornice”. Avion je opremljen specijalizovanim radarom i akustičnim senzorom, namenjenim otkrivanju podmornica.

Potez Londona, kako objašnjava ministarstvo odbrane, odgovor je na podizanje aktivnosti ruske mornarice u Severnom Atlantiku na hladnoratovski nivo.

“Lovac na podmornice” nalazi se od januara u škotskoj bazi kraljevske mornarice Losimut. Njegovi novi zadaci deo su britanske “Arktičke strategije”, koju je ministar odbrane Ben Valas obrazložio u Norveškoj gde je u toku vojna vežba 30.000 vojnika NATO-a pod nazivom “Hladni izazov”.

“Ova vežba je davno planirana, ali je postala još važnija posle ruske invazije na Ukrajinu, jer ukazuje na potrebu saveznika da stoje zajedno i svakodnevno obezbeđuju neophodno odvraćanje i odbranu ne da bi izazvali sukob, već da bi ga sprečili”, kaže generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Britanska vojska najavljuje da će nastaviti redovne obuke u uslovima izuzetne hladnoće u Kanadi, Finskoj i Sjedinjenim Državama.

Ministar Valas najavljuje i dodatno opremanje trupa za hladne uslove i jačanje vojne infrastrukture na Arktiku za koji tvrdi da je “izuzetno militarizovan” zbog topljenja leda, koji severnu obalu država ovog pojasa čini pristupačnijom nego ranije.

Rusija je svoju Arktičku strategiju objavila još 2008. godine. Reaktivirala je i dve stare mornaričke postaje na Zemlji Franje Josipa i ostrvu Kotenj.

Ministar Ben Valas tvrdi da i Kina ima strategiju “Polarnog puta svile” razvojem infrastrukture, koja može da ima dvojaku – mirnodopsku, ali i vojnu funkciju.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Borelj i Varhelji pozvali na ubrzanje reformi u Srbiji i usklađivanje s pozicijama EU

Read Next

Budućnost pobedila u Turskoj i izbegla Partizan u osmini finala Evrokupa