Lokalni izbori u Britaniji – jak šamar Borisu Džonsonu, najviše profitirale liberaldemokrate

Konzervativna partija britanskog premijera Borisa Džonsona izgubila je kontrolu nad opštinama u Londonu gde decenijama pobeđuje, pretrpevši neuspeh i u drugim gradovima i opštinama Ujedinjenog Kraljevstva na lokalnim izborima.

Kao što su rezultati pokazuju, Džonson kao bivši gradonačelnik Londona izgubio je podršku u jugoistočnoj Engleskoj.

Džonsonova partija je izgubila i u londonskoj opštini Vandsvort koja je konzervativno uporište od 1978. godine. Po prvi put je opoziciona Laburistička partija pobedila u Vestminsteru, delu Londona gde se nalazi većina državnih institucija.

U svojoj reakciji na rezultate Džonson poručuje da “nije vreme da se svrgne vođa” i da bi još mogao da pomogne u oporavku posrnule ekonomije zemlje.

Rojters ocenjuje da su birači u Londonu iskoristili izbore da izraze bes zbog krize troškova života i Partigejta.

Britanska agencija smatra da će gubitak ključnih opština u Londonu, gde su konzervativci bili skoro zbrisani, pojačati pritisak na Džonsona.

Rezultati izbora van britanske prestonice su šarenoliki. Najviše su profitirale liberaldemokrate sa osamdesetak preuzetih većina u opštinama a tu su i zeleni koji su, kako se ocenjuje, ostvarili uspeh bez presedana.

Alalitičari ovakve rezultate tumače kao udarac ne samo vladajućim konzervativcima već i opozicionim laburistima, jer na lokalnim izborima britanski birači obično glasaju za manje stranke kada su nezadovoljni politikom dveju vodećih partija.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Vučić: Gaspromnjeft dao Gaspromu šest odsto akcija NIS-a

Read Next

Cicipas preko Rubljova do polufinala Madrida