Leonardo Dikaprio poslao opomenu Sarajevu

Holivudska filmska zvezda i aktivista za zaštitu okoline Leonardo Dikaprio pozvao je vlasti u BiH da zaustave gradnju malih hidroelektrana, i to nekoliko dana nakon što su u velikom protestu građani uspeli da zaustave početak radova 15 energetskih objekata.

On je čestitao ženama Kruščice u FBiH ovogodišnjeg „Zelenog Nobela“ za borbu za spas reka i izgradnje mini-hidrocentrala i posebno se obratio Vladi Federacije BiH i federalnim parlamentarcima.

„Čestitam hrabrim ženama Kruščice i gospođi Bilal iz Bosne i Hercegovine na osvajanju prestižne nagrade za zaštitu okoline i neumornu borbu za spas njihove reke od malih hidroelektrana, dok se suočava s oružanim policijskim napadom, zastrašivanjem i pretnjama“, napisao je Dikaprio.

Ova, kako kaže, pobeda „Žena“ dolazi usled globalne aktivističke kampanje za zabranu gradnje novih malih hidroelektrana u BiH.

Smatra da to, međutim, nije dovoljno da bi 240 reka bilo spaseno od betonskih cevi.

Slični tekstovi

Zbog toga je poručio Vladi Federacije BiH i federalnim parlamentarcima da se aktiviraju i donesu zakone koji su potrebni kako bi se zaštitile reke.

„Sada je ključno da parlament Federacije BiH usvoji Zakon o električnoj energiji koji je na čekanju i da trajno zabrani izgradnju stotina planiranih malih hidroenergetskih projekata i revidira sve aktivne dozvole, od kojih su mnoge izdate nezakonito. Globalna zaštitarska zajednica poziva Dom naroda FBiH na čelu s Tomislavom Martinovićem da odmah krene u akciju, predstavi nacrt zakona delegatima i očuva dragocene bosanske reke“, naveo je u pismu Dikaprio, preneo je sarajevski portal Kliks.

Ovaj proslavljeni američki glumac se i prošlog oktobra oglasio povodom zabrane gradnje malih hidroelektrana, kada je javno podržao proteste koji su održavani širom države.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

SVI NAŠI STRAHOVI SLIVAJU SE U OVAJ JEDAN, NAJGORI OD SVIH: Zašto se toliko plašimo bola i smrti, ako su oni prirodni?

Read Next

Dečak ostavio psa zavezanog za klupu s porukom koja slama srce