LEK ZA SVE U SAMO JEDNOJ ČAŠI DNEVNO: Jača imuni sistem i vid, prevencija je mnogih bolesti i stanja!

Uvedite šargarepu u svakodnevnu ishranu, vaše telo će vam biti zahvalno. Evo šta će sve ovo moćno povrće učiniti za vaše zdravlje!

1. Čuva zdravlje kože

Sok od šargarepe izvrstan je za vašu kožu zahvaljujući beta-karotenu, luteinui likopenu. Beta-karoten između ostalog smanjuje upalne procese i pomaže u bržem zaceljivanju rana. Učestalom konzumacijom ovog superzdravog nektara primetićete da vaša koža postaje lepša i blistavija, a boremanje naglašene jer je šargarepa odličan anti ejdž saveznik!

2. Poboljšava vid i štiti zdravlje očiju

Beta-karoten, lutein i zeaksantin iz soka od šargarepe pravi su saveznici zdravlja vaših očiju koji poboljšavaju i vaš vidnoću. Beta-karoten u telu se pretvara u vitamin A, koji je presudan za zdravlje očiju i dobar vid, čak i u zrelijim godinama.

Zahvaljujući luteinu, redovnim konzumiranjem soka smanjuje se rizik od kataraktei makularne degeneracije, koji sve češće pogađaju stariju populaciju.

3. Smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara

Svakodnevnom konzumacijom jedne čaše soka od šargare znatno ćete smanjiti oksidativni stres, kao i rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Sok od šargarepe također smanjuje tzv. loš holesterol, koji se dovodi u vezu sa srčanim oboljenjima, a usto potiče proizvodnju žuči, što je ključno za probavljanje masti. Jedna je studija takođe pokazala da povećan unos šargarepe u organizam može znatno smanjiti rizik od srčanog udara.

4. Prevencija različitih oblika raka

Učestalom konzumacijom šargarepei soka od šargarepe, pokazala su istraživanja, moguće je sprečiti neke oblike raka, poput leukemije, raka prostate, jajnika i dojke.

Karotenoidi, naročito beta-karoten, deluju u organizmu tako što zaustavljaju oštećenja DNK-a, mutacije u ćelijama i upalne procese. Na taj način pružaju snažnu zaštitu od karcinoma.

5. Čuva zdravlje mozga i snaži njegove funkcije

Sok od šargarepe doprinosi i radu mozga, poboljšava memorijute snaži kognitivne funkcije. Šargarepa smanjuje oksidativni stres u mozgu te na taj način sprečava slabljenje signala koji šalju nervi.

Želite li znatno smanjiti rizik od demencijei Alchajmerove bolesti, redovno pijte sok od šargarepe.

6. Doprinosi zdravlju usne duplje

Nutrijentiiz šargarepe snaže imunitet te deluju protiv štetnih bakterija i toksina koji se nakupljaju u desnima i usnoj duplji. I njeni minerali imaju snažnoantibakterijsko delovanje.

Takođe, ispijanjem soka odmah nakon obroka, sprečićete nakupljanje plaka na zubima. Zahvaljujući bogatstvu vlakana, sok od šargarepe poboljšaće i vašu probavu, a usto će eliminirati neke štetne bakterije iz probavnog sistema.

7. Odličan je izbor i za trudnice i bebe!

Sok od šargarepe odličan je izbor za konzumiranje tokom i nakon trudnoćezato što sadrži kalijum, kalcijum, folate, magnezijumi, naravno, vitamin A.

Kalcijum jača bebine kosti, a folati smanjuju rizik od degenerativnih poremećaja u razvoju fetusa. Vitamini A i C iz šargarepe pomažu i majci i bebi da razviju snažan imunitette da budu otporniji na infekcije.

(Stil.kurir.rs)

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

Sve je skuplje – od ulja do nameštaja, možemo li se nadati smirivanju cena

Read Next

Tajne muškog srca: Ovih 8 stvari muškarac očekuje od žene