LAVANDA JE SPAS OD UBODA: Komarci prenose razne bolesti, ovako ćete se najbolje zaštititi

Komaraca je sve više i mogu biti opasni jer prenose mnoge bolesti. Pripadaju familijama Anophelinae i Culicinae, u prvu spadaju tri roda (njen najznačajniji predstavnik je malarični komarac), a u drugu spadaju više od trideset komaraca sa poznatim rodovima Aedes i Culex (komarac žute groznice i običan komarac). Otkrivamo vam koje bolesti prenose komarci i kako da se zaštitimo.

Groznica zapadnog Nila

Groznica Zapadnog Nila je bolest koja se prvi put pojavila četrdesetih godina dvadesetog veka i prenose je komarci iz rodova Culex i Anopheles. Kod nas se prvi put pojavila 2012. godine. Inkubacija traje deset dana i bolest najčešće prolazi bez simptoma, ili se manifestuje mučninom, glavoboljom, groznicom, povišenom temperaturom i povraćanjem. Bolest se ne prenosi s čoveka na čoveka, nego samo ubodom zaraženog komarca. Rezervoar zaraze jesu ptice, čavke i gavranovi. Groznica Zapadnog Nila retko može da izazove upalu moždanice ili mozga kod osoba sa slabim imunitetom. Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze i kliničke slike pacijenta. Još uvek nije proizvedena vakcina protiv ove bolesti, postoji jedino vakcina za imunizaciju životinja, i to konja, koji obolevaju od ovog virusa.

Komarac

Malarija

Malariju prenosi ženka komarca. Rasprostranjena je u tropskim zemljama. Kod nas se javlja kod osoba koje su živele u zemlji gde je malarija česta bolest. Dakle, izvor zaraze su osobe obolele od malarije i one osobe koje su nekada preležale bolest. Inkubacija traje 10-20 dana, a može da potraje i više meseci. Simptomi su jeza, visoka temperatura, preznojavnje, groznica, otekla jetra i slezina i bol u zglobovima i mišićima. Dijagnoza se uspostavlja na osnovu kliničke slike pacijenta, a potvrđuje se nalazom plazmodijuma u razmazu krvi. Za lečenje se koriste antiparazitarni lekovi.

Čikungunja groznica

Virus koji izaziva čikungunju prvi put se javio pedesetih godina 20. veka. Javlja se u Africi, Australiji, Indiji, Jugoistočnoj Aziji. Simptomi su parališući bol i malaksalost. Prenosilac zaraze jesu glodari, majmuni i ptice. Kod nas ova bolest još nije registrovana.

Denga groznica

Denga se takođe prenosi ubodom zaraženog komarca. Javlja se u Aziji, Americi, Africi, na Karibima, a registrovana je i u Italiji i Francuskoj.Manifestuje se jakom glavoboljom, visokom temperaturom, bolovima u zglobovima, mišićima i kostima, osip nalik boginjama, krvarenja iz nosa ili desni. Drugi naziv za denga groznicu je „kostolomna groznica“. Nije proizvedena vakcina protiv ove bolesti.

Hemoragijske groznice

Komarci i krpelji su prenosioci hemoragijskih groznica. Ubodom zaraženog komarca (vrsta Aedes) prenosi se žuta groznica. Najčešći simptomi su visoka temperatura i krvarenja na koži i u unutrašnjim organima. U našoj zemlji se retko javlja.

Komarac, Žena

Zaštita od komaraca

Savetujemo vas kako da se zaštitite od komaraca i od njihovih uboda.

Ne šetajte u blizini reka, posebno u rano jutro i u sumrak.

Koristite repalente.

Nosite odeću dugih rukava i dugih nogavica, i onu odeću koja nije pripijena uz telo.

Stavite zaštitne mreže na prozore i vrata.

Tokom leta boravite u klimatizovanim prostorijama jer komarci ne vole niže temperature.

Lavanda štiti od komaraca

Lavanda je jedna od najčešćih biljaka koje se koriste protiv komaraca. Prirodni preparati mogu da budu dobra zaštita od insekata. Napravite sami prirodni preparat od 40 kapi etarskog lavandinog ulja i decilitra maslinovog ulja. Ulja sipajte u staklenu flašicu, zatvorite i dobro promućkajte. Namažite kožu nakon tuširanja. Ukoliko preparat pravite za dete umesto 40 kapi upotrebite15 kapi lavandinog ulja. Takođe, za zaštitu od komaraca može se nakapati na kožu i nerazređeno lavandino ulje.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

De Liht se dogovorio sa Bajernom, Juventusu više od 80 miliona

Read Next

Evo zašto obavezno treba da dodate sodu bikarbonu u vodu gde kuvate jaja