Lako se održavaju: 5 biljaka koje neće propasti

Lake su za negovanje

Ove biljke ne zahtevaju puno vaše pažnje, pa su odličan izbor za vaš dom.

1. Aloe vera

Zašto želite ovu biljku: Aloe vera je biljka za koju se veruje da datira čak i od pre Hrista (2200. g.p.n.e.)  a čak i tada se koristila u medicinske svrahe kao što je to slučaj i danas. Aloe vera važi za jednu od biljaka koje su najviše od pomoći kada dodje do spremanja kućnih medicinskih recepata, posebno kada su u pitanju bolesti kože, iako se smatra da pomaže i kod asmatičara, epileptičara i dr. Više o lekovitim svojstvima aloe, kao i lekovitim preparatima i njihovoj pripremi, pročitajte u našem postu Aloe Vera – Lekovita Svojstva.

Kako se brinuti o ovoj biljci: Količina aloje (lekovite unutrašnjosti listova biljke) je proporcionalna količini svetlosti koju biljka dobije tokom uzgajanja zato se preporučuje da aloe vera stoji na svetlijim mestu. S obzirom na to da u listovia ima čak do 95% vode, dovoljno je zalivati je jedno nedeljno leti, a zimi čak i jednom mesečno.

Slični tekstovi

2. Krasula (Crasula ovate)

Zašto želite ovu biljku: Ako želite da svoj dom obogatite pozitivnom energijom, ovo je prava biljka za Vas! Krasula, poznata još i pod nazivima “Japansko drvo”, “dolar drvo” ili “parac”, jedna je od Južoafrijskih biljaka za koje se veruje – da donosi novac u kuću! Pogodna je za udobnost doma zbog svog uobičajeno niskog rasta. Po verovanjima istočnjačkih učitelja, krasula u dom privlači energiju bogatstva i blagostanja. Takodje važi za biljku koja poseduje eterična ulja koja povećavaju mentalnu i fizičku budnost čoveka.

Kako da se brintete o ovoj biljci: Kao cvet koji cveta preko zime, pa sve do proleća, nije joj potrebno previše brige oko temperature. Takodje listovi su puni, odlično skladište vodu, što znači da je ne treba zalivati prečesto. Najbolje je zalivati je jednom u 2-4 dana, ali pazite da zemlja ne bude natopljena vodom. Po feng-šui tehnici, krasula treba da stoji sa desne strane ulaznih vrata kuće u severnom ili severozapadnom delu.

3. Rubber Plant – Gumeni fikus (fikus gumijevac)

Zašto želite ovu biljku: Gumeni fikus je biljka na koju ce svako obratiti pažnju ako je imate u svojoj kući. Popularan je zbog visine koju može da dostigne u bašti (10m), divnih tamnozelenih listova koji odlišno idu u kontrastu sa svetlim zidovima, i eleganog doprinosa svakoj dnevnoj sobi. NASA je napravila istraživanje o tome koje biljke pomažu u čišćenju vazduha u zatvorenim kućnim prostorima i došli su do zaključka da je baš gumeni fikus jedna od njih!

Kako se brinuti o ovoj biljci: Što se tiče uzgajanja, gumeni fikus odlično uspeva u kućnim prostorima jer ne zahteva previše sunca, šta više, šteti mu, posebno leti – zato je takodje najbolje da počne da se uzgaja u februaru. Zaliva se tek kad zemlja bude primetno suva, dok je zimi potrebno samo dosta vlage. U mladosti su joj najneophodniji – štap za potporu i oprezno orezivanje.

4. Barel Kaktus

Zašto želite ovu biljku: Barel vrsta kaktusa odlikuje se jarkim žutim iglicama i sitnim cvetovima s vremena na vreme, u divnom kontrastu sa tamnozelenom bojom stabla. Baš zato što pripada porodici kaktusa, i dolazi iz suvih predela, ne zahteva preterano mnogo nege i brige pogotovo oko zalivanja. Ako želite da date Vašem domu prijatan osećaj vedrine, onda je ovo prava biljka za Vas!

Kako se brinuti o ovoj biljci: Zadržavanje vode važna je karakteristika ovih kaktusa, što znači da biljku treba zalivati samo kad primetite da počinje da se suši. Barel kaktus takodje nema listove, kao i ostali u porodici kaktusa, što dodatno olakšava i ubrzava proces fotosinteze (kojim biljka sebi sama stvara hranu) što znači da ne zahteva preteranu sunčevu svetlost.

5. Asparagus Fern

Zašto želite ovu biljku: Asparagus je ukrasna sobna biljka. Domovina joj je Južna Afrika i ima je više od 300 vrsta. Ovo je nezahtevna biljka koja uspijeva kako na osvijetljenom, tako i na tamnijem mestu u sklopu njihovih nošnji.

Kako se brinuti o ovoj biljci: Sve vrste ukrasnih asparagusa dohranjujte svakih 10 dana, a presađujte ih svake godine. Zalivajte je umereno, a s vremena na vreme preporučujemo da se uroni čitava saksija u vodu. Ova biljka voli umereno vlažan vazduh, stoga je s vremena na vreme orošavajte mlakom vodom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Isprobajte: 7 trikova da privučete novac i obilje

Read Next

Ovo je najjezivija srpska izreka a često je koristimo