Kusturica ga spasao bede, a zbog njegove životne priče Juga je plakala: Niko nije zaslužio kraj kakav je dočekao Saša

Aleksandar Saša Zurovac proslavio se ulogom Vlade Klikera u Kusturičinom filmu “Sećaš li se Doli Bel?”.

Nažalost, njegova sudbina je bila izuzetno teška. Rođen je 1948. u Mostaru, a s 12 godina se s porodicom preselio u Sarajevo. Režiser Tomo Janjić ga je 1966. angažovao na svom filmu “Glineni golub”. U jednom intervjuu se prisetio svoje saradnje s Kusturicom.

– Kusturica me je video u filmu ‘Glineni golub’ i pozvao na razgovor. Bio je zadovoljan pa sam odmah dobio scenario. Pre svakog kadra, Kusta je glumcima davao uputstva, ali meni to nije trebalo. Marljivo sam učio kod kuće pa sam svoju ulogu već znao napamet. Ništa meni nije trebalo dvaput reći. Bio sam inteligentan, odmalena dobar glumac, ali je Kusta u meni razotkrio taj dar – naveo je Zurovac.

[embedded content]

Emir Kurustica prepoznao je Zurkovcev talenat

Nakon velikog uspeha “Sećaš li se Doli Bel?”, ljudi su počeli Zurovca prepoznavati na ulici, plaćati mu piće… Plavokosi momak otpevao je u filmu numeru “Na morskome plavom žalu” i onda je sve počelo…

Aleksandar Saša Zurovac
foto: preentscreen/Youtube

– Govorili su da sam zvezda, a ja njima da zvezde svetle gore, na nebu. Hteo sam da ostanem to što sam uvek bio. Bila su to vremena. Mogao sam karijeru nastaviti u inostranstvu. Želeo sam biti kao Geri Kuper i Džon Vejn ili čak Ričard Barton koji je voleo Elizabet Tejlor. Mislim da bih bio dobar u vesternima – izjavio je. Nažalost, život mu se preokrenuo 1988. godine, kada mu je umrla majka. Taj gubitak je mnogo uticao na njega. Kako je naveo Borislav Kolak, glumac je bio smešten u Socijalno-medicinsku ustanovu Jakeš, piše Kliks.ba

Aleksandar Saša
foto: preentscreen/Youtube

Vreme je proveo u Garevcu, gde je spomenuta ustanova imala objekte za smeštaj i terapiju pacijenata. Tu ga je zadesio i rat. Iz Tuzle je otišao 1996. Bio je kod sestre Dobrile u Sarajevu. Njen suprug je ubrzo teško oboleo pa je smestila Sašu u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići kod Fojnice. Tu je 2016. preminuo u 69. godini.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

Ovo su 3 najopasnija jutarnja simptoma: Javljaju se čim otvorite oči, ako traju duže od 14 dana može biti veoma opasno

Read Next

Чикаго, запалио се мотор на авиону “Јунајтед ерлајнса” непосредно пред полетање