“Kurti promenio stav o nekoliko tema povezanih sa dijalogom”

“Primetio sam da je premijer, ne samo zbog reciprociteta već i zbog mnogih drugih tema, promenio svoj stav u dijalogu, ali vreme je da se to dokaže. To su reciprocitet, izvinjenje i unutrašnji dijalog pre spoljnog”, rekao je Abdidžiku koji se danas sastao u Prištini sa Kurtijem.

Kurti je u svojstvu premijera, pokrenuo seriju sastanaka sa predstavnicima parlamentarnih stranaka o nastavku dijaloga s Beogradom.

Abdidžiku je preneo da su Kurtiju predali svoje viđenje tema u dijalogu, ističući četiri principa kojih u Prištini treba da se pridržavaju.

“Prvi je da se jasno stavi do znanja da je Međunarodni sud pravde zaključio da nezavisnost Kosova nije prekršaj, zatim da se o teritorijalnom integritetu Kosova ne može pregovarati, a treći da je ustavna organizacija Kosova neprikosnovena”, rekao je Abdidžiku, prenose prištinski mediji.

Četvrti princip, kako je dodao, jeste da “DSK zahteva da konačni sporazum rezultira međusobnim priznanjem Beograda i Prištine i da Kosovo prizna pet zemalja EU koje ga ne priznaju”.

“Sporazum bi takođe trebalo da dovede do pristupanja Kosova Ujedinjenim nacijama”, naveo je Abdidžiku i dodao obavezu prisustva SAD tokom dijaloga.

Kurti se sastao i sa predsednikom Alijanse za budućnost Kosova Ramušem Haradinajem, a očekuje se tokom nedelje i sastanak sa Enverom Hodžajem, predsednikom najbrojnije opozicione Demokratske partije.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Vlada Srbije: Po 120.000 dinara za poplavljena domaćinstva na KiM

Read Next

Vučić: Na Glavnom odboru SNS-a i o unutarstranačkim problemima